niedziela, 30 września 2012

Sałatka z pomelo

Danie nad wyraz proste a jednocześnie eleganckie i smaczne. Bardzo popularne w Azji, szczególnie w Tajlandii.

Składniki:
  • 1/2 dojrzałego pomelo
  • 10 krewetek
  • 2 gałązki dymki wraz z cebulką
  • 1/4 podłużnej pomarańczowej papryczki (typu większe chili)
  • 1 szalotka
  • Świeża kolendra
  • Garść pokruszonych orzeszków ziemnych (opcja)
sos:
  • W sałatce tej równie doskonale co pomelo sprawdzi się różowy grapefruit. Polecamy spróbować obydwu wersji.

  • Pomelo obieramy ze skóry. Następnie z każdej z cząstek usuwamy błony.
  • Krewetki obsmażamy na maśle krótko, do zaróżowienia.
  • Skrapiamy sosem, posypu-jemy kolendrą, orzeszkami i podajemy.
  • Dymkę, szalotkę i paprykę kroimy w cienkie paski.
  • Pomelo i krewetki układa-my dekoracyjnie na talerzu, posypujmy posiekanymi warzywami.
  • Tajski sos rybny to znakomita przyprawa i składnik orientalnych sosów. Obok sosu sojowego jest podstawowym dodatkiem do dań azjatyckich. Ma słonawy smak uzyskany z solonych ryb. Aby rozsmakować się w nim potrzeba niekiedy czasu. Gdy się go jednak polubi, często zastępuje sól w codziennym menu.

sobota, 29 września 2012

Łosoś ze zmrożonymi warzywami

Serdecznie polecamy wykonanie tego przepisu. Nas samych zaskoczyło jak łatwe w wykonaniu są chrupkie, zmrożone warzywa! W duecie z łososiem tworzą naprawdę pyszne danie.

Składniki:
  • 2 podłużne kawałki fileta łososia
  • 1 szalotka
  • Różowa sól himalajska Drogheria Alimentari
  • Biały pieprz Drogheria Alimentari
  • 1 marchew
  • 1/4 białej rzodkwi
  • 1/2 ogórka
  • mieszanka sałat
marynata:
  • Kluczowe dla sukcesu tego dania są jakość ryby oraz dopilnowanie możliwie niskiej temperatury wody, w której zmrażają się warzywa.

  • Marchew, rzodkiew i ogórka kroimy obieraczką w poprzek na cienkie, podłużne paski.
  • Łososia oczyszczamy, solimy i pieprzymy.
  • Szalotkę kroimy w cienkie krążki. Obsmażamy z zamarynowaną rybą.
  • Warzywa wrzucamy do zimnej wody z lodem na ok. pół godziny.
  • Mieszamy składniki marynaty, pokrywamy nią łososia i odstawiamy na 20 minut.
  • Danie podajemy ułożone dekoracyjnie na talerzu.
  • Imbir to znakomity dodatek smakowy do wielu dań. Posiada charakterystyczny orzeźwiający aromat i przyjemny smak. Doskonale komponuje się z mleczkiem kokosowym, czosnkiem, limonką. Praktyczna forma gotowej do użycia pasty ułatwia i znacznie skraca czas przygotowania potraw.

piątek, 28 września 2012

Azjatyckie placuszki

Przepyszne, kruche placuszki, w których odnajdziemy najbardziej charakterystyczne dla Azji nuty smakowe. Doskonałe jako lekki, letni obiad lub smakowita przekąska o każdej porze roku.

Składniki:
  • Sezam przed dodaniem do sosu warto lekko uprażyć na patelni. Zabieg ten nada sosowi dodatkowego, orzechowego posmaku.

  • Do miski wlewamy wodę.
  • Kapustę szatkujemy na długie, cienkie paski.
  • Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypujemy 1 łyżkę mąki.
  • Obsmażamy na złoto z każdej strony.
  • Placuszki podajemy gorące, z sosem w formie dipu. Pyszne!
  • Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, posiekaną dymkę, chili i kiełki. Całość mieszamy.
  • Dodajemy do masy na placuszki i po-nownie całość mieszamy.
  • Rozgrzewamy patelnię. Łyżką nakładamy średnie placki.
  • Przygotowujemy sos mie-szając wszystkie składniki.
  • OCET RYŻOWY to prawdziwa ikona kuchni Japonii. Posiada delikatny i słodki aromat. Jest łagodniejszy w smaku od octu winnego. W sushi ocet stanowi bazę sosu do ryżu. Wykorzystywany w wielu przepisach. Nadaje potrawom charakterystyczny, jedyny w swoim rodzaju zapach.

piątek, 14 września 2012

Czarne spaghettoni z owocami morza

Swój niezwykle oryginalny wygląd potrawa ta zawdzięcza makaronowi: długie ciemne nitki barwione są naturalnie czarną mątwą. Charakteryzują się lekkim posmakiem owoców morza. W połączeniu z czosnkiem, pietruszką i winem tworzą pyszne i efektowne danie.

Składniki:
  • makaron czarny spaghetti
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
  • Sól morska Drogheria Alimentari
  • Czarny pieprz Drogheria Alimentari
  • lampka białego, wytrawnego wina
  • mrożona mieszanka owoców morza 500g
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • 4 ząbki czosnku
  • świeża pietruszka i tymianek (posiekane)

  • Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekany czosnek. Dodajemy owoce morza i smażymy 1-2 minuty.
  • Danie rozkładamy na talarze, posypujemy tymiankiem, polewamy oliwą i przyprawiamy do smaku.
  • Mieszankę wstępnie rozmrażamy, a następnie płuczemy pod bieżącą, chłodną wodą przez 2-3 minuty. Przesypujemy mąką, pozostawiamy na ok. 5 minut i ponownie krótko płuczemy.
  • Dolewamy wino, zmniejszamy ogień, dusimy 2 minuty. Wsypujemy pietruszkę, po chwili makaron. Całość mieszamy.
  • Znakomita grecka oliwa pochodząca z okolic Delf. Ma charakterystyczny czysty zielony kolor i niepowtarzalny smak. Tłoczona na zimno jest bardzo zdrowym składnikiem na przykład sałatek.

niedziela, 9 września 2012

Babeczki z czarnymi borówkami

Puszyste słodkie babeczki mogą stanowić miły prezent dla bliskiej osoby. Delikatny smak kokosowej posypki znakomicie komponuje się ze świeżymi owocami. Palce lizać :)

Składniki:
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 1/2 szklanki mąki razowej
  • 3 łyżki stołowe stopionego oleju kokosowego Livity
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej Drogheria Alimentari
  • 1 szklanka świeżych czarnych borówek
  • Proszek kokosowy do posypania Yaerra
  • Zamiast czarnych borówek możesz użyć innych owoców, na przykład malin lub czereśni.

  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 205 stopni C. Do miski wlewamy wodę i dodajemy do niej jajko, miód, wanilię i płynny olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy.
  • Foremki na babeczki nasmaruj tłuszczem. Wlej do każdej przygotowane ciasto i włóż do piekarnika na około 20 minut.
  • W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do wcześniej przygotowanej mieszaniny. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Dodaj czarne borówki.
  • Proszek kokosowy Yearra jest znakomitym zwięczeniem różnego rodzaju deserów, lodów i ciast. Znakomicie uzupełnia smak napojów mlecznych, kawy a także dań kuchni tajskiej.

sobota, 8 września 2012

Naleśniki kokosowo pomarańczowe

Naleśniki z dodatkiem oleju kokosowego i wiórków kokosowych to znakomita propozycja na sycące śniadanie. Dodatek soku pomarańczowego sprawia że całość nabiera niepowtarzalnego smaku. Polecamy wszystkim amatorom egzotycznych smaków.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli cyprysjkiej Drogheria Alimentari
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego Livity
  • 1 1/4 szklanki letniego soku pomarańczowego
  • Olej kokosowy staje się płynny w temperaturze powyżej 25 stopni. Aby przyspieszyć ten proces wstaw słoik z olejem do miski wypełnionej gorącą wodą.

  • Do niewielkiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
  • Następnie zawartości obu misek łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
  • Przy pomocy łyżki wylewamy na patelnie przygotowane wcześniej ciasto tak, aby przykryło całe dno. Gotowe naleśniki podajemy z dowolnym farszem lub przybraniem.
  • W drugiej misce dokładnie mieszamy jajko z miodem i płynnym olejem kokosowym.
  • Na niewielkiej średnicy patelnię wlewamy łyżkę oleju kokosowego.
  • Sól cypryjska Drogheria Alimentari zawiera cennych dla człowieka mikroelementów. Stanowi znakomity dodatek do niezliczonej ilości potraw. Poprawia smak między innymi potraw mięsnych, twarogu, zup i sałatek.

piątek, 7 września 2012

Zupa krem z kalafiora

Smaczna propozycja obiadowa. Połączenie kalafiora z delikatnym mleczkiem kokosowym nadało całości naprawdę oryginalnego smaku. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu bo naprawdę warto. Smacznego :)

Składniki:
  • 400 ml mleczka kokosowego A-Tip (puszka)
  • 1/4 łyżeczki ostrego curry House of Asia
  • 2 szklanki pokrojonego kalafiora
  • 1 szklanki posiekanego selera naciowego
  • 1 szklanki posiekanej cebuli
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 1 1/4 łyżeczki zielonej soli morskiej Drogheria Alimentari
  • 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego Drogheria Alimentari

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Olej kokosowy w płynnej postaci wymieszaj z cukrem.
  • Następnie wszystko mieszamy razem. Foremki do ciasta smarujemy tłuszczem i wlewamy do nich ciasto.
  • Ananasa z jajkami i bananem dokładnie miksujemy przy pomocy blendera. W misce dokładnie mieszamy mąką, wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą.
  • Całość wstawiamy do piekarnika na około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto przy pomocy drewnianego patyczka.
  • Autentyczna sól wydobywana z głębin u wybrzeży Bretanii. Wyjątkowy smak bez sztucznych dodatków i domieszek. Wygodne opakowanie z młynkiem zapewnia precyzyjne dozowanie tej napopularniejszej przyprawy na świecie. Dodatkowo chorni sól przed czynnikami zewnętrznymi.

czwartek, 6 września 2012

Ciasto bananowo kokosowe

Ciasto bananowo kokosowe ma przyjmny słodki smak. Będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Polecamy jak pyszny deser na każdą okazję.

Składniki:
  • 1 szklanka oleju kokosowego Livity
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 rozgnieciony banan
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki różowej soli Drogheria Alimentari
  • Olej kokosowy staje się płynny w temperaturze powyżej 25 stopni. Aby przyspieszyć ten proces wstaw słoik z olejem do miski wypełnionej gorącą wodą.

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Olej kokosowy w płynnej postaci wymieszaj z cukrem.
  • Następnie wszystko mieszamy razem. Foremki do ciasta smarujemy tłuszczem i wlewamy do nich ciasto.
  • Ananasa z jajkami i bananem dokładnie miksujemy przy pomocy blendera. W misce dokładnie mieszamy mąką, wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą.
  • Całość wstawiamy do piekarnika na około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto przy pomocy drewnianego patyczka.
  • Naturalny olej kokosowy to produkt o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Z powodzeniem może zastąpić wszystkie inny tłuszcze roślinne w Twoim domu. Znakomicie nadaje się zarówno do pieczenia jak i smażenia a sałatka z jego dodatkiem smakuje wyśmienicie.

środa, 5 września 2012

Owocowy koktajl z mleczkiem kokosowym

Pyszne połączenie świeżych owoców z delikatnym mleczkiem kokosowym. Znakomity deser dla każdego.

Składniki:
  • 1 szklanka mleczka kokosowego House of Asia
  • 1 szklanka świeżych truskawek lub czarnych borówek
  • 1 dojrzałego banana
  • Miód (jeżeli koktajl ma być słodszy)
  • Sok z 1 cytryny
  • Gdy banan się utlenia zmienia kolor na ciemniejszy. Dodatek w postaci soku z cytryny spowoduje, że koktajl nie zmieni koloru.

  • Wszystkie składniki wrzycamy do miski.
  • Wstawiamy do lodówki na 45 minut.
  • Dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Jeżeli chcemy aby ktoktaj był słodszy możemy dodać odrobinę miodu.
  • Mleczko kokosowe House of Asia me delikatną kremową konsystencję i delikatny smak. Jest nie zastąpionym składnikiem kuchni azjatyckiej zwłaszcza tajskiej. Znakomicie łagodzi smak ostrzejszych dodatków. Jest idelanym składnikiem sosów. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do deserów i ciast a także do porannej kawy.

niedziela, 2 września 2012

Pieczone marchewki

Danie niezwykle proste i smaczne. Oryginalna forma podania nadaje posiłkowi dodatkowy walor dekoracyjny.

Składniki:
  • Danie to jest równie pyszne na ciepło jak i schłodzone. Doskonale komponuje się, np. z grillowanymi żeberkami

  • Marchewki oczyszczamy, kroimy na 2-3 cm kawałki.
  • Marchewki dzielimy na porcje umieszczając każdą w sakiewce ze srebrnej folii spożywczej. Przed zawinięciem sakiewki, jej zawartość polewamy sosem.
  • Mieszamy pozostałe składniki.
  • Tak przygotowane porcje grillujemy ok. 20 minut.
  • Mazzetti l’Originale jest jedną z najstarszych i najbardziej znanych marek octów balsamicznych. Jej octy posiadają najwyższą jakość i pełnię walorów kulinarnych. Znakomicie uzupełniają sałatki nadając im subtelne zabarwienie i aromat świeżości. To również doskonałe marynaty do mięs i warzyw.

sobota, 1 września 2012

Faszerowany kurczak

Potrawa efektowna i oryginalna. Idealna propozycja na lekkie danie główne. Wspaniale komponuje się z grillowanymi warzywami.

Składniki:
  • Danie to smakuje równie dobrze podawane na gorąco jak i na zimno. Warto więc przygotować od razu większą porcję.

  • Ser, oliwki i pomidory siekamy w średnią kostkę. Dodajemy pesto. Całość mieszamy.
  • Tak powstałe kieszenie wypełniamy przygotowanym farszem i zamykamy je wykałaczkami.
  • Potrawę podajemy z warzywami.
  • Mięso oczyszczamy. Każdą z połówek przecinamy wzdłuż do 3/4 głębokości.
  • Mięso grillujemy na złoto ok. 10 minut. Kroimy w grube plastry.
  • Greckie oliwki Gaea pochodzą z najlepszych gajów oliwnych z rejonu Olimpu. Są zbierane ręcznie i konserwowane w naturalny sposób bez użycia sztucznych składników. Zawierają znacznie mniej soli niż większość oliwek dostępnych na rynku (5-5,5%).