czwartek, 28 lutego 2013

Babeczki z miodem i serem feta

Słodkie babeczki z miodem, serem feta oraz kawałkami oliwek. Może niekonwencjonalne ale bardzo pyszne połączenie. Spróbujcie słodkości w greckim klimacie.

Składniki:
  • 150g sera feta
  • 100g cukru pudru
  • 2 pełne łyżki miodu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
  • 1/2 szklanki mąki (ok. 100g)
  • 100g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • oliwki Gaea, pokrojone na pół
  • brązowy cukier do posypania babeczek

  • Podgrzewamy piekarnik do 175oC.
  • Mieszamy mąkę z migdałami i proszkiem do pieczenia.
  • Rozkładamy gotową masę do foremek na babeczki i na każdą kładziemy po kilka oliwek.
  • Miksujemy ser z cukrem pudrem na jednolitą, delikatną masę. Dodajemy oliwę z oliwek.
  • Powstałą mieszankę dodajemy do naczynia w trakcie miksowania.
  • Posypujemy brązowym cukrem i pieczemy przez około 25 minut.
  • Greckie oliwki Gaea pochodzą z najlepszych gajów oliwnych z rejonu Olimpu. Są zbierane ręcznie i konserwowane w naturalny sposób bez użycia sztucznych składników. Zawierają znacznie mniej soli niż inne oliwki dostępne na rynku (5-5,5%).

środa, 27 lutego 2013

Chrupiący makaron z warzywami

Aromatyczne połączenie świeżych warzyw oraz podsmażanego makaronu vermicelli. Dzięki wysokiej temperaturze i krótkiemu czasowi smażenia wszystkie składniki zachowały swoje naturalne właściwości.

Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 2 cukinie
  • 4 niewielkie cebule
  • 115g zielonej fasolki
  • 115g makaronu vermicelli House of Asia
  • Olej carotino do głębokiego smażenia
  • 1 plaska łyżeczka startego imbiru Thai Heritage
  • 1 papryczka chili
  • 115g grzybów shiitake House of Asia pokrojonych w cienkie paski
  • Kilka liści kapusty pekińskiej posiekanych
  • 75g kiełków fasoli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego House of Asia
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki świeżej kolendry

  • Marchewkę i cukinię kroimy w około 7 cm paseczki. Cebule siekamy w kawałki podobnej wielkości. Fasolkę kroimy w krótkie paski.
  • Ponownie podgrzewamy olej. Następnie dodajemy fasolę i podsmażamy przez 2-3 minuty.
  • Dodajemy makaron i kolendrę i dokładnie mieszamy uważając, aby nie połamać za bardzo makaronu. Podajemy ciepłe.
  • Makaron tniemy w kawałki około 7,5 cm długości. Do woka wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją do około 180 stopni. Przez około 1-2 minuty podsmażamy garść makaronu do momentu aż stanie się chrupiący a następnie wyjmujemy na papierowy ręcznik. Odlewamy część oleju pozostawiając około 30 ml.
  • Dodajmy imbir, chili, grzyby, marchew i cukinie i smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy kapustę pekińską, kiełki i cebulę. Smażymy całość przez około 1 minutę a następnie dolewamy sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Smażymy przez 30 minut ciągle mieszając.
  • Przeźroczysty makaron który jest ważnym składnikiem wielu posiłków kuchni azjatyckiej. Lekkostrawny i bardzo pożywny. Vermicelli nie pochłania sosów. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy kilkanaście sekund we wrzącej wodzie i od razu nadaje się do spożycia.

Czekoladowe ciasto z oliwą

Pyszne ciasto z grecką oliwą z oliwek. Proste w przygotowaniu. Gwarantujemy że w całości zniknie w mniej niż minuty.

Składniki:
  • Ciasto to jest równie smaczne na ciepło jak i na zimno (z lodówki).

  • Rozpuszczamy czekoladę wraz z oliwą z oliwek
  • Powoli dodajemy czekoladę.
  • Podgrzewamy piekarnik do 160oC.
  • Przed podaniem dekorujemy łyżką jogurtu.
  • Ubijamy jajka z cukrem na sztywną pianę.
  • Mieszamy mąkę z orzechami i dodajemy stopniowo do masy z piany i czekolady.
  • Wylewamy masę do okrągłej formy i pieczemy przez około 25-30 minut.
  • Organiczna oliwa z oliwek extra virgin firmy Gaea swój wspaniały smak zawdzięcza ręcznym zbiorom oraz tłoczeniu na zimno oliwek rosnących w specjalnym regionie upraw organicznych.

wtorek, 26 lutego 2013

Kalafior w sosie curry

Świetny pomysł na kalafiora w indyjskim stylu. Pasta curry dodaje całości delikatnego pikantnego smaku. Danie prezentuje się znakomicie i wyśmienicie smakuje.

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki żółtej pasty curry Kanokwan
  • 1 duży kalafior
  • 1 mała śmietana 18%
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 filiżanka startego żółtego sera
  • czarny pieprz Drogheria Alimentari do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej Drogheria Alimentari
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • Dawkujcie curry z dużą rozwagą, ta niepozornie wyglądająca saszetka zawiera bardzo pikantną przyprawę.

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165 st.C.
  • Pastę curry mieszamy ze śmietaną i jogurtem i doprawiamy pieprzem.
  • Tak przygotowaną potrawę zapiekamy ok. 8 minut.
  • Kalafior dzielimy na różyczki i obgotowujemy lekko w wodzie z dodatkiem cukru i soli.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy kalafiora, polewamy go sosem, posypujemy serem.
  • Podajemy gorącą, przybraną pomidorkami.
  • Żółte curry stanowi połączanie aromatycznych przypraw, czosnku oraz trawy cytrynowej. Nadaje potrawom charakterystycznego pikantnego smaku. Jest znakomitym dodatkiem do wielu dań zwłaszcza tajskich, chińskich oraz indyjskich.

poniedziałek, 25 lutego 2013

Kashimiri Curry

Danie jest kwintesencją najlepszych azjatyckich smaków. Ryż, kurczak, świeże warzywa i aromatyczne curry tworzą jedyne w swoim rodzaju połączenie.

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki zielonej pasty curry Kanokwan
  • 1 marchewka przekrojona na 4 części i w plasterki
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 mała łodyga selera naciowego pociętego na paski
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki czatneja z mango
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego Woh Hup
  • 2 łyżki oleju Carotino
  • 300g ryżu jaśminowego Smart Chef
  • mały gęsty jogurt naturalny
  • Dawkujcie curry z dużą rozwagą, ta niepozornie wyglądająca saszetka zawiera bardzo pikantną przyprawę.

  • Ryż gotujemy z 1 łyżki pasty curry. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Na dużej patelni, najlepiej typu wok, rozpuszczamy 1 łyżkę pasty curry w 150 ml wody.
  • Dodajemy mięso z kurczaka i podgrzewamy kolejne 5-6 minut.
  • Chwilę przed zdjęciem z patelni łączymy z jogurtem wymieszanym z 1 łyżki pasty curry.
  • Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy sosem sojowym.
  • Następnie dodajemy olej, pokrojoną marchewkę, cebulę i seler i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut.
  • Dodajemy czatnej z mango. Całość dokładnie mieszamy, wsypujemy ryż i dusimy przez 2-3 minuty, aż cała potrawa będzie gorąca.
  • Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.
  • Zielone curry jest mieszanką aromatycznych przypraw. Mimo że w ostrości podobne jest do curry zółtego i czerwonego to da się w nim wyczuć odrobinę słodyczy. Nadaje potrawom charakterystycznego pikantnego smaku. Jest znakomitym dodatkiem do wielu dań zwłaszcza tajksich, chińskich oraz indyjskich.

niedziela, 24 lutego 2013

Biriani

Pyszne danie w indyjskim stylu. Bogata kompozycja smaków i aromatów. Bardzo proste w przygotowaniu i pożywne. Sprawdzi się przy każdej okazji.

Składniki:
  • 0,5 łyżki żółtej pasty curry Kanokwan
  • 300g ryżu jaśminowego Smart Chef
  • 2 liście laurowe
  • 1 filiżanka mrożonego groszku
  • 2 filiżanka i pociętych drobno: marchewki, selera i pora
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • Dawkujcie curry z dużą rozwagą, ta niepozornie wyglądająca saszetka zawiera bardzo pikantną przyprawę.

  • Pastę curry mieszamy z niewielką ilością wody i wlewamy do ryżu.
  • Gotowe danie mieszamy delikatnie z jogurtem. Podajemy gorące.
  • Dalej ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, z dwoma odstępstwami: 1) gdy woda się zagotuje dodajemy liście, groszek i warzywa. 2) kiedy w ryżu pojawią się „dziurki”, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek.
  • Żółte curry stanowi połączanie aromatycznych przypraw, czosnku oraz trawy cytrynowej. Nadaje potrawom charakterystycznego pikantnego smaku. Jest znakomitym dodatkiem do wielu dań zwłaszcza tajskich, chińskich oraz indyjskich.

sobota, 23 lutego 2013

Curry z kurczaka z jabłkami

Pyszne danie w indyjskim stylu. Bogata kompozycja smaków i aromatów. Bardzo proste w przygotowaniu i pożywne. Sprawdzi się przy każdej okazji.

Składniki:
  • 2 łykżi sosu sojowego ciemnego Woh Hup
  • 2 posiekane cebule
  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki pasty garam masala
  • 2 cm startego świeżego imbiru
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • garść rodzynek
  • 1 gęsty jogurt naturalny
  • żurawina i dymka

  • Kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy 1 łyżką sosu sojowego.
  • Redukujemy ogień. Wrzucamy imbir, czosnek, pozostały sos sojowy, pastę garam masala i rodzynki. Całość dusimy pod przykryciem 2-3 minuty.
  • Przed podaniem danie mieszamy z jogurtem oraz posypujemy żurawiną i dymką. Serwujemy z ryżem.
  • Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso i dalej smażymy 4-5 minut.
  • Wsypujemy jabłka pocięte w cienkie plasterki oraz kilka łyżek wody i dalej dusimy przez ok. 10 minut.
  • Sos sojowy ciemny powstaje w procesie 9 miesięcznej, fermentacji ziaren soi. Posiada bogaty smak i subtelny aromat. Dzięki ciemnej barwie nadaje potrawom złocistego koloru. Polecamy jako dodatek smakowy do zup i makaronów.

piątek, 22 lutego 2013

Panna Cotta

Bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny włoski deser. Dzięki agarowi przygotowanie zajmie wam kilkanaście minut. Pyszny o każdej porze roku.

Składniki:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 90g miałkiego cukru (1/3 kubka)
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 1/4 łyżeczki agaru
  • tłuszcz do wysmarowania misek
  • Panna Cotta znakomicie smakuje ze świeżymi owocami. Sezonowe owoce pozwolą cieszyć się tym deserem przez cały rok.

  • Śmietanę, mleko i agar dokładnie wymieszać w garnku.
  • Następnie przelać przez sitko do wysmarowanych tłuszczem (bezzapachowym i smakowym) misek.
  • Dodać cukier, sok z pomarańczy oraz pokrojoną laskę wanilii, podgrzać do temp. 90oC ciągle mieszając.
  • Odstawić do zastygnięcia na ok. 15 minut w temperaturze pokojowej.
  • Agar Agar jest produktem w 100% pochodzenia roślinnego. Zazwyczaj jest bezbarwny (może mieć lekko słomkowy kolor). Nie zmienia smaku przygotowywanych potraw dlatego jest znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów i galaretek. Zastyga w temperaturze pokojowej. Wystarczy poczekać 15 minut. W odróżnieniu do żelatyny agar można powtórnie rozpuścić, doprawić (dosłodzić) i ponownie pozostawić do zastygnięcia.

Sopa de migas

Bardzo prosta w przygotowaniu meksykańska zupa „z kawałkami chleba”. U nas w wersji z pysznymi nachosami.

Składniki:
  • Zamiast okrągłych można też użyć klasycznych trójkątnych w różnych smakach.

  • Cebulę i czosnek podsmażamy krótko na oliwie.
  • Dolewamy bulion. Pozostawiamy przez chwilkę na małym ogniu.
  • Zupę podajemy gorącą, bezpośrednio po przygotowaniu.
  • Dodajemy salsę z pomidorami i podgrzewamy ok. 5 minut.
  • Posypujemy obficie nachosami.
  • Tortilla chips to nie tylko pyszna przekąska. Jak widać z powodzeniem mogą być dodatkiem do innych dań. W odróżnieniu do chipsów ziemniaczanych które są smażone, tortillę wypieka się w piecach, dzięki czemu zawierają znacznie mniej tłuszczu.

czwartek, 21 lutego 2013

Farmerskie nachos

Prosta w przygotowaniu przekąska w meksykańskim stylu. Chrupiące nachos sprawdzą się przy każdej okazji. Znakomicie pasują do zimnego piwa ;)

Składniki:
  • Zamiast okrągłych można też użyć klasycznych trójkątnych w różnych smakach.

  • Podgrzewamy piekarnik do 180oC.
  • Układamy na niej warstwami: nachos, ser, jalapeno, paprykę, szczypiorek. Zabieg ponawiamy. Kończymy serem posypanym na nachos.
  • Podajemy na gorąco z salsą i guacamole w formie dipów.
  • Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową.
  • Zapiekamy do momentu, aż ser się rozpuści.
  • Zdrowsza alternatywa dla zwykłych chipsów. Wypiekane kawałki toritilli znakomicie smakują z najróżniejszymi sosami i salsami. Obowiązkowy punkt każdego przyjęcia w stylu meksykańskim. To także świetna przekąska podczas filmowego wieczoru z rodziną.

środa, 20 lutego 2013

Sałatka z krewetkami i awokado

Bardzo smaczna i lekka sałatka. Owoce morza i awokado to zadziwiająco dobre połączenie a ostre papryczki nadają całości odpowiedniego charakteru.

Składniki
  • 16 średnich krewetek obranych z pancerzyków
  • 2 miękkie owoce awokado
  • świeża, posiekana kolendra
  • oliwa z oliwek extra virgin Gaea
  • papryka jalapeno krojona La Costena pocięta na ćwiartki
Sos:
  • Ostrość tego dania zależy od ilości dodanych papryczek. Uważajcie żeby nie przesadzić.

  • Mieszamy razem: pastę z fasoli, śmietanę, żółty ser i kawałki papryki jalapeno.
  • Następnie, tak przygotowane placki, podgrzewamy na gorącej patelni do momentu, aż się zarumienią.
  • Powstałą masę rozsmarowujemy na połowie każdego placka i przykrywamy „wolną” połową.
  • Podajemy polane sosem salsa i posypane dymką. Pycha!
  • Jalapeno to papryczka chili najczęściej używana w Meksyku i USA. Swoją popularność zawdzięcza umiarkowanej ostrości i mięsistej konsystencji. Można nią zagęścić rozmaite sosy i dipy lub na jej bazie przygotować fantastyczne nadzienie np. do burrito.

wtorek, 19 lutego 2013

Tortilla Comida

Klasyczne danie kuchni meksykańskiej gdzie głównymi elementami są tortilla oraz pikantne papryczki. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Uważajcie na ostrą papryczkę.

Składniki
  • Im więcej papryczek tym ostrzejsza potrawa. Zamiast salsy łagodnej można dodać pikantnej.

  • Mieszamy razem: pastę z fasoli, śmietanę, żółty ser i kawałki papryki jalapeno.
  • Następnie, tak przygotowane placki, podgrzewamy na gorącej patelni do momentu, aż się zarumienią.
  • Powstałą masę rozsmarowujemy na połowie każdego placka i przykrywamy „wolną” połową.
  • Podajemy polane sosem salsa i posypane dymką. Pycha!
  • Pinto to jedna z najpopularniejszych odmian fasoli w Ameryce Łacińskiej. Przygotowana z niej pasta ma intensywny, lekko mączny smak, któremu ostrości dodaje cebula i papryka chilli. To doskonały dodatek do sosów, dipów, sals oraz tradycyjnych dań meksykańskich.

poniedziałek, 18 lutego 2013

Pieczony kurczak

Aromatyczny złocisty kurczak zawsze dobrze smakuje. Dodatek musztardy miodowej wzbogaca smak mięsa drobiowego. Znakomite danie na każdą okazję.

Składniki:
  • 1 cały kurczak
  • 3 łyżki musztardy miodowej Maille
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Sok z połowy cytryny

  • Kurczaka nacieramy mieszanką Musztardy Miodowej Maille, octu i soku z cytryny.
  • Przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy ok.40 minut.
  • Pieczemy w żaroodpornym naczyniu w 220°C do zbrązowienia skórki (ok. 20 minut).
  • Podajemy z sezonowymi warzywami.
  • Oryginalne połączenie pikantnego smaku musztardy dijon ze słodkim smakiem prawdziwego miodu. Stanowi znakomity dodatek do ryb, pieczeni oraz owoców morza. Jest świetnym składnikiem sosów i marynat.

niedziela, 17 lutego 2013

Naleśniki z mleczkiem kokosowym

Mogą być z serem, ze szpinakiem lub na słodko z dżemem. Ale czy ktoś próbował naleśników z kolorowymi i świeżymi owocami? Polecamy i życzymy smacznego.

Ciasto: owoce:
  • kiwi, mały grejpfrut, 1/4 arbuza, 1 pomarańca, ananas w kawałkach, posiekana świeża mięta

  • Składniki na ciasto mieszamy tworząc gładką masę i odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce.
  • Kroimy w średnią kostkę, przekładamy do salaterki, posypujemy miętą i ostrożnie mieszamy.
  • Na każdym układamy owocowe nadzienie, tworzymy dekoracyjne rożki i od razu podajemy
  • Z owoców usuwamy pestki, błony i skórki.
  • Z ciasta smażymy niewielkie naleśniki.
  • Mleczko kokosowe to bajeczny smak i podstawowy składnik kuchni tajskiej. Tradycyjny smak kokosa jest neutralny, ale nie słodki! Jest doskonałe do dań w sosie curry oraz potraw na bazie ryżu i makaronu. Znakomicie podnosi walory smakowe zup. Nadaje charakteru daniom obiadow ym oraz wzb o gaca smak deserów.

sobota, 16 lutego 2013

Szaszłyki wegetariańskie

Danie smaczne, niezwykle zdrowe i proste zarazem. Można dowolnie stosować kombinacje własnych ulubionych warzyw.

Składniki:
  • papryka w różnych kolorach
  • średnie pieczarki
  • ogórek lub cukinia
  • cebula czerwona i biała
  • pomidory
Marynata:

  • Pieczarki dokładnie myjemy i obcinamy nóżkę.
  • Cebulę i ogórka kroimy w niezbyt cienkie plastry.
  • Nadziewamy naprzemiennie na patyczki.
  • Szaszłyki zanurzamy w marynacie obracając je co jakiś czas. Marynujemy przez 15-20 minut.
  • Paprykę kroimy w kwadraty (mniej więcej wielkości pieczarek).
  • Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na kawałki odpowiedniej wielkości.
  • Oliwę z oliwek Gaea mieszamy z jasnym sosem sojowym Wuh-Hup i octem w proporcjach 3:1. Dla smaku dodajemy zioła i pieprz
  • Grillujemy polewając od czasu do czasu marynatą.
  • Jasny sos sojowy powstaje w procesie fermentacji ziaren soi trwającym do 6 miesięcy. Dzięki takiemy procesowy uzyskał wspaniały, bogaty smak i pełny aromat. Znakomicie podkreśla smak potraw kuchni azjatyckiej. Jest doskonałym dodatkiem do dań z drobiu, ryb i owoców morza.

piątek, 15 lutego 2013

Szaszłyki po indonezyjsku

Były szaszłyki wegetariańskie. Tym razem wersja dla osób które bez mięsa żyć nie mogą. Dodatek w postaci aromatycznego sosu wzbogaca smak całego dania.

Składniki:
  • Dodatek w postaci różnokolorowych warzyw nie zaszkodzi a danie zyska więcej kolorów, smaków a na pewno zdrowia.

  • Cebulę, czosnek, kminek, sambal oelek, teriyaki, trawę cytrynową i czerwone wino miksujemy na gładką masę.
  • Przykrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • Rozgrzewamy grill do średniej temperatury. Smarujemy ruszt olejem i układamy szaszłyki.
  • Marynatę wlewamy do miski, dodajemy wołowinę i całość mieszamy.
  • Następnie robimy szaszłyki nadziewając po około 4 sztuki mięsa na jeden patyk.
  • Grillujemy około 5 minut z każdej strony.
  • Sos przygotowany na bazie soi z dodatkiem wina ryżowego i przypraw. Znakomity do pieczonych i grillowanych ryb, zwłaszcza łososia. Podkreśla smak dań z makaronami, grzybami lub brokułami.