piątek, 31 maja 2013

Steki z halibuta w sosie musztardowym

Bardzo prosta potrawa! Sos musztardowy zmienia „zwyczajną” rybę w coś specjalnego. Szybkość przygotowania powoduje, że jest to danie równie doskonałe na wykwinty obiad jak i na kolację w środku zabieganego tygodnia.

Składniki: Sos musztardowy:
  • Rybę można również upiec w otwartych „kieszonkach” z folii spożywczej. Wtedy na wierzchu każdego kawałka układamy wiórki masła.

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, gotujemy al dente.
  • Grillujemy przez 4 minuty. Przewracamy, ponownie smarujemy górną stronę ryb masłem i grillujemy 4 minuty.
  • Ziemniaki przesmażamy na złoto dodając sos Thai Heritage (ilość wedle uznania) i całość delikatnie mieszając.
  • Rozgrzewamy grill (lub patelnię grillową). Steki rybne przyprawiamy Louisianą, solą i pieprzem. Układamy na grillu a po wierzchu smarujemy obficie roztopionym masłem.
  • W międzyczasie przygotowujemy sos z musztardy. Wszystkie składniki łączymy w garnku i zagotowujemy na małym ogniu, stale mieszając aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy i trzymamy w cieple.
  • Zgrillowane ryby układamy na ciepłych talerzach, polewamy dekoracyjnie sosem musztardowym. Podajemy od razu z ziemniakami i kawałkami cytryny.
  • Suszone pomidory to znakomita samodzielna przekąska oraz klasyczny dodatek do piatti all'italiana. Podkreślają smak sałatek warzywnych, znakomicie przełamuje smak sosów i potraw mięsnych. Znakomicie smakują w duecie z rulonikiem szynki albo z parmezanem.

czwartek, 30 maja 2013

Sola po tajsku

Rybne kotleciki w aromatach rodem ze wschodu. Świeża ryba i aromatyczne przyprawy. A to wszystko podane w bardzo finezyjny sposób. Świetnie wygląda i tak samo smakuje.

Składniki:

  • Rybę mielimy, dodajemy do niej jajko, cebulę, mąkę, mleczko i pasty.
  • Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kotleciki, które gotujemy na parze ok. 10 minut.
  • Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.
  • Następnie wyjmujemy je na talerz, dekorujemy porem i podajemy z sosami chili.
  • Pasta sporządzona na bazie kolendry z olejem sojowym i octem ryżowym. Wspaniałe uzupełnienie sosów, dipów i sałatek ze świeżych warzyw oraz dań gorących. Jako dodatek do marynaty świetnie podkreśla smak potraw drobiowych lub ryb pieczonych i z grilla.

środa, 29 maja 2013

Smażona pikantna wieprzowina

Pyszne danie z chińskim makaronem i aromatyczną lekko pikantną wieprzowiną.

Składniki:

  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy wieprzowinę i smażymy do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  • Dodajemy posiekane pomidory i smażymy przez kolejne 5-6 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Podajemy na ciepło ze świeżo ugotowanym makaronem i piórkami młodej cebuli.
  • Dodajemy czosnek, imbir oraz szalotki i smażymy przez 2 minuty.
  • Dodajemy sos rybny, sos sojowy, pastę curry i liście kaffiru i smażymy na dużym ogniu przez kolejne 1-2 minuty.
  • Posypujemy obficie kolendrą i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  • "Mie" to określenie makaronu sporządzonego z mąki pszennej. Jest nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej. Lekki i bardzo pożywny dzięki znacznej zawartości białka. Jest znakomitym dodatkiem do zup i bulionów a także potraw mięsnych i jarskich.

wtorek, 28 maja 2013

Sałatka z tuńczyka w sosie imbirowym

Czasami nieskomplikowane rzeczy są najsmaczniejsze. Idąc tym tropem otrzymaliśmy pyszną sałatkę z tuńczykiem. Lekka i pożywna. Polecamy.

Składniki:
  • 1/2 pociętej w paski kapusty pekińskiej
  • 4 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
  • 3 łyżki sosu rybnego Thai Heritage
  • 1 pełna łyżka mielonego imbiru Thai Heritage
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku Thai Heritage
  • 1/3 posiekanej drobno papryczki chilli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 6 łyżek soku z limonki House of Asia
  • Czarny pieprz z młynka Drogheria Alimentari
  • 400g fileta z tuńczyka
  • 125g pomidorków koktajlowych
  • Świeża mięta

  • Posiekaną kapustę układamy na dużym talerzu.
  • Ostrym nożem kroimy tuńczyka na cienkie paski, skrapiamy pozostałym sokiem z limonki zmieszanym z pieprzem i odstawiamy na chwilę do zamarynowania.
  • Następnie na patelnię wrzucamy pomidory i smażymy je w wysokiej temperaturze do momentu aż lekko zbrązowieją.
  • Na koniec całość obficie posypujemy miętą. Podajemy na ciepło.
  • Mieszamy wino ryżowe, sos rybny, imbir, czosnek, chilli, cukier i 2 łyżki soku z limonki.
  • Tuńczyka smażymy z każdej strony aż uzyska lekko złotawy kolor. Usmażonego tuńczyka odstawiamy na bok.
  • Układamy tuńczyka i pomidory na talerzu z posiekaną kapustą a całość polewamy przygotowanym sosem.
  • Sos rybny jest znakomitą przyprawą do potraw głównie kuchni tajskiej. Sos rybny powstaje z sardeli, które poddawane są fermentacji. Nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Ze względu na niską zawartość soli bez obaw może być spożywany przez osoby z nadciśnieniem. Doskonale wzmacnia smak curry.

poniedziałek, 27 maja 2013

Sałatka z krewetek i grejpfruta

Ciekawe połączenie grejpfruta i owoców morza a wszystko wzbogacone tajskimi nutami smakowymi. Lekka i smaczna przekąska.

Składniki:
  • 16 średnich krewetek obranych z pancerzyków
  • 2 małe grejpfruty (białe)
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • świeża, posiekana kolendra
  • oliwa z oliwek extra virgin Gaea
  • garść orzechów nerkowca
Sos:
  • 3 łyżki soku z limonki House of Asia
  • 3 łyżki sosu rybnego Thai Heritage
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 zmiażdżonego ząbka czosnku

  • Krewetki podsmażamy na patelni przez ok. 2 minuty (do momentu, gdy staną się różowe).
  • Przekładamy do salaterki, mieszamy z krewetkami i cebulką. Polewamy sosem.
  • Grejpfruta obieramy z błon i dzielimy na małe kawałki.
  • Odstawiamy na 10 minut, żeby smaki mogły się przeniknąć. Podajemy posypane kolendrą i rozdrobnionymi orzeszkami.
  • Tajski sos rybny to znakomita przyprawa i składnik orientalnych sosów. Obok sosu sojowego jest podstawowym dodatkiem do dań azjatyckich. Ma słonawy smak uzyskany ze sfermentowanych solonych ryb. Aby rozsmakować się w nim potrzeba niekiedy czasu. Gdy się się go polubi, często zastępuje sól w codziennym menu.

niedziela, 26 maja 2013

Sałatka z bakłażana i cebuli

Sałatka, która świetnie smakuje o każdej porze roku. Jest znakomitym samodzielnym daniem lub pysznym uzupełnieniem grillowanych mięs.

Składniki:
  • Sałatka ta doskonale nadaje się do przygotowania na grillu. Warzywa i przyprawy opiekamy w folii a przed podaniem posypujemy ziołami.

  • Podgrzewamy w woku połowę oleju i smażymy razem wszystkie cebule przez około 1-2 minuty, do momentu aż zmiękną (nie mogą zrobić się brązowe!).
  • Na patelnię wrzucamy bakłażana i smażymy na złotawo-brązowy kolor.
  • Na koniec dodajemy zioła. Mieszamy ruccolę w sosie chilli i podajemy z ciepłą sałatką.
  • Ozdabiamy gałązką bazylii i podajemy z krewetkami.
  • Przekładamy cebule do miseczki i odstawiamy na bok.
  • Ponownie wrzucamy cebulę. Dodajemy pastę curry, sos sojowy i cukier. Dodajemy mleczko i wodę. Mieszamy i chwilę smażymy.
  • Następnie mieszamy z olejem sezamowym i sezamem.
  • Dobrej jakości mleczko poznać można po jego białej barwie i śmietankowo, delikatnie słodkim smaku kokosu. Prawdziwe mleczko charakteryzuje się także tym, że niewstrząsane rozwarstwia się, co powoduje osadzenie na dnie puszki gęstego kremu.

sobota, 25 maja 2013

Sakiewki z tuńczykiem

Do przygotowania tego dania potrzebne będą dość duże plastry wędzonego łososia. Na tyle, aby można było w nie owinąć mus z tuńczyka przed podaniem z przepyszną sałatką.

Składniki: Marynata: Sałatka:
  • 2 pomarańcze, obrane i pokrojone w plastry
  • 2 kiwi, obrane i pokrojone w plastry
Dressing do sałatki:
  • 2 łyżki octu ryżowego House of Asia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty

  • Tuńczyka siekamy w drobną kostkę. Zalewamy marynatą. Odstawiamy na 15 minut do zamarynowania.
  • Powstałą pastę rozkładamy porcjami na plastrach łososia i tworzymy paczuszki.
  • Na talerzach rozkładamy naprzemiennie plastry kiwi i pomarańczy. Polewamy dressingiem.
  • Mieszamy mascarpone, suszone pomidorowy i musztardę. Dodajemy odsączonego tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  • Każdą lekko dociskamy dla lepszego „związania” składników.
  • Na sałatce, po środku talerza układamy rybne sakiewki. Dekorujemy listkami mięty i podajemy.
  • Suszone pomidory to znakomita samodzielna przekąska oraz klasyczny dodatek do piatti all'italiana. Podkreślają smak sałatek warzywnych, znakomicie przełamuje smak sosów i potraw mięsnych. Znakomicie smakują w duecie z rulonikiem szynki albo z parmezanem.

piątek, 24 maja 2013

Pikantny kurczak w kolendrze

Kurczak, ryż i sałatka. Niby nic nowego ale w połączeniu z odpowiednimi przyprawami całe danie nabiera odpowiedniego wyrazu.

Składniki: Sałatka:
  • 1 ogórek
  • 4 rzodkiewki
  • 1/2 świeżej papryczki chilli

  • Piersi kurczaka kroimy na pół. Każdą z 4 części nacinamy głęboko w 3-4 miejscach.
  • Rozgrzewamy grilla. Wyjmujemy kurczaka z sosu i układamy na ruszcie a marynatę przelewamy do rondla.
  • W międzyczasie marynatę doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kilka minut.
  • Podajemy z sałatką z ogórka, chilli i rzodkiewki pokrojonych w cienkie płatki oraz z ryżem jaśminowym.
  • Pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Powstałym sosem zalewamy piersi, przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki do zamarynowania.
  • Mięso smażymy przez 12-15 minut.
  • Kurczaka przenosimy na talerze, polewamy sosem i posypujemy pozostałą kolendrą.
  • Mielony imbir jest świetnym dodatkiem smakowym do dań azjatyckich. Imbir ma właściwości rozgrzewające. Idealnie oczyszcza kubki smakowe. Powszechnie stosowany w kuchni tajskiej obok liści kaffiru, trawy cytrynowej oraz mleczka kokosowego.

czwartek, 23 maja 2013

Owocowy deser z kawałkami czekolady

Ten słodki deser znakomicie się prezentuje. Można go przygotować jako słodki poczęstunek dla bliskiej osoby.

Składniki:
  • 4 białka
  • 150g cukru
  • odrobina octu balsamicznego Mazzetti
  • 75ml amaretto
  • 6 biskwitów z kawałkami czekolady belgijskiej Walkers
  • 250g świeżych malin
  • 110g cukru pudru
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 150g mascarpone
  • 100ml śmietany
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 laski wanilii
  • Zamiast malin możecie użyć swoich ulubionych owoców.

  • Rozgrzewamy piekarnik do 130°C.
  • Przy pomocy woreczka do wyciskania kremów na natłuszczonym pergaminie formujemy niewielkie bezy i pieczemy do momentu aż będą chrupkie z wierzchu a miękkie w środku.
  • Obieramy mango, kroimy w kostkę i odstawiamy na bok.
  • W szklance układamy warstwy naprzemiennie. Na dno nakładamy trochę kremu, potem zmiksowanych malin, potem znowu krem, owoce mango i znowu krem.
  • Białka i cukier puder ubijamy do momentu uzyskania jednolitej puszystej masy.
  • Połowę malin posypujemy cukrem pudrem, czekamy aż się rozpuści, miksujemy i odstawiamy na bok.
  • Ścieramy skórkę z połowy cytryny, z połowy laski wanilii wyskrobujemy ziarenka i mieszamy z mascarpone oraz śmietaną. Ciastka kruszymy i skrapiamy amaretto.
  • Następnie dodajmy pokruszone ciastka i powtarzamy resztę czynności. Na samej górze układamy wcześniej przygotowane bezy.
  • Szkockie ciastka przygotowane według 100-letniej receptury. Docenione na całym świecie. Chrupiące ciasteczka połączone ze słodką czekoladą to wszystko co najlepsze w jednym ciasteczku.

środa, 22 maja 2013

Łosoś na chrupiących płatkach pora

Teriyaki to wspaniały japoński sos i danie. Tym razem polecamy jedną z najsmaczniejszych wersji: z łososiem i delikatnym porem.

Składniki:
  • 2 filety łososia bez skóry
  • 6 łyżek sosu teriyaki Yamasa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pory posiekane w cieniutkie piórka
  • 1/4 posiekanej papryczki chilli
  • Jeżeli krewetki nie są tym co lubicie najbardziej możecie zastąpić je mięsem

  • Ostrym nożem kroimy łososia na 3cm paski i układamy w płytkim, niemetalowym naczyniu. Zalewamy je sosem teriyaki i odstawiamy na 30 minut.
  • Pora przekładamy na talerze a do woka wkładamy łososia z marynatą i smażymy przez ok.2 minut.
  • W międzyczasie w woku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pora z chilli i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut lub do chwili, gdy stanie się chrupiący.
  • Kładziemy dekoracyjnie na porach i od razu podajemy.
  • Teriyaki jest japońską marynatą do mięsa. Powstaje przez połączenie sosu sojowego oraz przypraw. To niezwykle oryginalny sos wytwarzany ze staranie wybranych składników.

wtorek, 21 maja 2013

Kurczak w meksykańskiej potrawce

Smaczne i sycące danie w meksykańskim stylu. Dużo warzyw, bogactwo smaków i aromatów oraz oczywiście tortilla.

Składniki:

  • Warzywa kroimy w dużą kostkę.
  • Na drugiej patelni obsmażamy kawałki kurczaka.
  • Tortille opiekamy.
  • Dusimy na średnim ogniu ok. 4 minuty.
  • Przekładamy je do warzyw, całość zalewamy salsą i dusimy jeszcze ok. 4 minuty.
  • Danie podajemy jako potrawkę do samodzielnego nakładania na placki.
  • Fasola stanowi główny składnik meksykańskiej diety. Wśród wielu odmian tej rośliny można znaleźć czarną fasolę o lekko słodkim smaku. Wyróżnia się ona małymi ziarnami o czarnej skórce i kremowym miąższu. Jest często dodawana do zup, sałatek i sals.

poniedziałek, 20 maja 2013

Kurczak cytrynowo imbirowy

Orzeźwiający smak cytryny oraz imbiru w jednym pysznym daniu z kurczaka. Aromatyczne przyprawy znakomicie komponują się ze świeżymi warzywami. Polecamy.

Składniki:
  • 4 małe filety z piersi kurczaka
  • 1 por
  • 4 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru Thai Heritage
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka curry House of Asia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego Woh Hup
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju Carotino
  • zielona sól z bretanii Drogheria Alimentari
  • pieprz czarny Drogheria Alimentari

  • Wyciskamy sok z cytryny a skórkę parzymy i ucieramy na tarce.
  • Kurczaka, kroimy na cienkie filety, delikatnie rozbijamy i nacieramy przygotowaną marynatą. Całość odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  • W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę oraz imbir. Smażymy przez 3 minuty.
  • Po chwili zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy przez 10 minut.
  • Filety z kurczaka smażymy i na koniec dodajemy do naszego sosu w woku. Całość podgrzewamy i podajemy z ryżem.
  • Sok mieszamy z sosem sojowym, curry oraz skórką cytryny.
  • Pomidory i pora parzymy, obieramy, i drobno siekamy. Resztę warzyw kroimy w paski
  • Dodajemy paprykę, selera i pora i smażymy kolejne 3 minuty i na koniec dodajemy pomidory
  • Obok niewielką ilość sosu warzywnego mieszamy z mąką ziemniaczaną i pod koniec duszenia wlewamy do całości. Doprawiamy pieprzem.
  • Mielony imbir jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Posiada odświeżający aromat i przyjemny smak. Ma właściwości rozgrzewające oraz idealnie oczyszcza kubki smakowe. Powszechnie stosowany do dań tajskich obok liści kaffiru, trawy cytrynowej oraz mleczka kokosowego.

sobota, 18 maja 2013

Pstrąg pieczony w soli

Do przygotowania tego dania potrzebne będą dość duże plastry wędzonego łososia. Na tyle, aby można było w nie owinąć mus z tuńczyka przed podaniem z przepyszną sałatką.

Składniki:

  • Przygotowujemy ryż zamieniając 1/4 potrzebnej wody mleczkiem kokosowym.
  • Mieszamy kaffir z imbirem, papryczkami, szczyptą soli i pieprzem tak, aby wypełnić ryby w środku.
  • Sól mieszamy dokładnie z białkami przez 2 minuty i odstawiamy na chwilę.
  • Gotowy ryż mieszamy z ananasem pokrojonym w drobną kostkę. Posypujemy obficie kolendrą.
  • Ryby patroszymy, myjemy, osuszamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  • Z kilkukrotnie złożonej folii spożywczej formujemy 2 kontury ryb i układamy je na posmarowanej tłuszczem blasze. Do każdego konturu wkładamy masę solną do ok. 1 wysokości. Na niej kładziemy ryby i nakrywamy je resztą masy solnej. Pieczemy 20 minut.
  • Rybę zjadamy bez skóry i nadzienia, po rozbiciu skorupki z soli.
  • Ostre papryczki stosowane są na całym świecie nie tylko na swoje walory smakowe, ale także ze względu na właściwości zdrowotne. Dostarczają witaminy C oraz B. Pomagają w zwalczaniu depresji i zmęczenia. Ostra papryka jest znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju sosów, zup i wędlin.

piątek, 17 maja 2013

Krewetki z makaronem

Znakomite danie utrzymane w tajskim klimacie. Połączenie krewetek, makaronu oraz aromatycznych przypraw znakomicie się prezentuje i wyśmienicie smakuje.

Składniki:
  • 450g dużych krewetek
  • 1 łyżka oleju Carotino
  • 3 posiekane shallotki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2,5cm korzeń imbiru cienko posiekany
  • 400ml mleka kokosowego A-Tip
  • 1 łyżka zielonej pasty curry Thai Heritage
  • 3-4 świeże liście bazylii
  • 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru
  • 225g makaronu ryżowego House of Asia 5 mm
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego Who Hup
  • 2 łyżki nasion sezamu oraz
  • gałązka bazylii do przystrojenia

  • Oprawiamy krewetki. Usuwamy pancerzyki oraz główki. Każdą nacinamy wzdłuż zewnętrznej części i usuwamy ciemną żyłę.
  • Dodajemy mleko kokosowe oraz pastę curry i smażymy przez 2-3 minuty.
  • W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  • Ozdabiamy gałązką bazylii i podajemy z krewetkami.
  • Na woku rozgrzewamy olej i smażymy shallotki, czosnek oraz imbir przez 2-3 minuty.
  • Dodajemy krewetki, liście bazylii oraz cukier i gotujemy aż krewetki zrobią się różowe.
  • Następnie mieszamy z olejem sezamowym i sezamem.
  • Zielona pasta curry jest połączeniem papryki chili, galangalu, czosnku oraz cebuli. Dodatek w postaci limonki, trawy cytrynowej i kolendry dopełnia całości wzbogacając pastę i nadając całości wyjątkowego aromatu.