poniedziałek, 3 czerwca 2013

Żurek po tajsku

Żurek w naszym kraju wszyscy znają. Tym razem wersja z tajskimi nutami. Spróbujcie jak smakuje wersja z trawą cytrynową oraz imbirem.

Składniki:

  • Gotujemy bulion, dodajemy zakwas oraz posiekaną trawę cytrynową.
  • Przyprawiamy imbirem. Gotowy żurek posypujemy kolendrą i szczyptą chilli. Podajemy z jajkiem.
  • Następnie - dla uzyskania jasnego koloru - dodajemy mleczko kokosowe.
  • Tajska trawa cytrynowa w kawałkach ma niezwykły, lekko cytrusowy smak i orzeźwiający aromat. Pochodzi z tropikalnych rejonów Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Jest bardzo popularnym dodatkiem w krajach południowej Azji i niezbędna w kuchni tajskiej. Niezastąpiona przyprawa znakomicie komponuje się z galangalem, curry, mlekiem kokosowym i ryżem. Idealnie podkreśla smak kurczaka, subtelnie uzupełnia smak potraw z krewetek i owoców morza.

1 komentarz:

  1. Nominowałam Twój Blog do Liebster Blog awards. Nominacja do ‚Liebstera’ jest otrzymywana, za dobrą wykonywaną pracę.
    Przyznaje się ją blogerom, którzy dopiero zaczynają swoja przygodę Znajdziesz szczegóły tutaj -> http://buenaappetite.blogspot.co.uk/2013/06/bardzo-mia-niespodzianka-moj-blog-zosta.html

    OdpowiedzUsuń