Żurek w naszym kraju wszyscy znają. Tym razem wersja z tajskimi nutami. Spróbujcie jak smakuje wersja z trawą cytrynową oraz imbirem.
Składniki:
- 0,5 litra zakwasu na żurek
- 2 łodygi trawy cytrynowej Thai Heritage
- 2,5 litra bulionu warzywnego
- kilka jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
- szklanka mleczka kokosowego A-tip
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru Thai Heritage
- garść świeżej kolendry
- Mielona papryka chilli Drogheria Alimentari
- Gotujemy bulion, dodajemy zakwas oraz posiekaną trawę cytrynową.
- Przyprawiamy imbirem. Gotowy żurek posypujemy kolendrą i szczyptą chilli. Podajemy z jajkiem.
- Następnie - dla uzyskania jasnego koloru - dodajemy mleczko kokosowe.
- Tajska trawa cytrynowa w kawałkach ma niezwykły, lekko cytrusowy smak i orzeźwiający aromat. Pochodzi z tropikalnych rejonów Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Jest bardzo popularnym dodatkiem w krajach południowej Azji i niezbędna w kuchni tajskiej. Niezastąpiona przyprawa znakomicie komponuje się z galangalem, curry, mlekiem kokosowym i ryżem. Idealnie podkreśla smak kurczaka, subtelnie uzupełnia smak potraw z krewetek i owoców morza.
Nominowałam Twój Blog do Liebster Blog awards. Nominacja do ‚Liebstera’ jest otrzymywana, za dobrą wykonywaną pracę.
OdpowiedzUsuńPrzyznaje się ją blogerom, którzy dopiero zaczynają swoja przygodę Znajdziesz szczegóły tutaj -> http://buenaappetite.blogspot.co.uk/2013/06/bardzo-mia-niespodzianka-moj-blog-zosta.html