Numer 5 ze 100 najsłynniejszych przepisów świata. Kaczka to mięso bardzo charakterystyczne dla kuchni chińskiej. Jeśli zaś przygotowana jest z makaronem Mie i przyprawą 5 smaków, staje się obowiązkowym punktem menu każdego miłośnika Chin.
Składniki:
- 2 piersi kaczki
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków House of Asia
- 1/2 opakowania makaronu Mie House of Asia
- 1/2 opakowania pędów bambusa w plastrach House of Asia
- 4 łyżki sosu Hoisin Woh Hup
- 1 pęczek szczypioru z dymki
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 1/2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki octu ryżowego House of Asia
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- skórka z połowy pomarańczy
- Osobom lubiącym większe ilości sosu w daniach, polecamy zwiększenie proporcji marynaty.
- Przygotowujemy sos mieszając składniki.
- Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu.
- Zdejmujemy mięso z patelni, zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 15 min.
- Wyjmujemy piersi z piekarnika i dajemy im „odpocząć” 5 min. Kroimy je w poprzeczne plastry.
- Na makaronie układamy dekoracyjnie plastry kaczki. Całość posypujemy dymką oraz polewamy sosem hoisin.
- Zalewamy nim mięso i odstawiamy do zamarynowania (najlepiej na noc).
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso od strony skórki ok 6 min. a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy 3 min.
- Tymczasem na patelni po smażeniu kaczki odparowujemy płyn, w którym macerowało się mięso, aż zgęstnieje. Dodajemy przyprawę 5 smaków.
- Do sosu na patelni dodajemy makaron oraz pędy bambusa. Mieszamy. Przekładamy na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz