czwartek, 11 października 2012

Kaczka w pięciu smakach

Numer 5 ze 100 najsłynniejszych przepisów świata. Kaczka to mięso bardzo charakterystyczne dla kuchni chińskiej. Jeśli zaś przygotowana jest z makaronem Mie i przyprawą 5 smaków, staje się obowiązkowym punktem menu każdego miłośnika Chin.

Składniki: sos/marynata:
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 2 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego House of Asia
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • skórka z połowy pomarańczy
  • Osobom lubiącym większe ilości sosu w daniach, polecamy zwiększenie proporcji marynaty.

  • Przygotowujemy sos mieszając składniki.
  • Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu.
  • Zdejmujemy mięso z patelni, zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 15 min.
  • Wyjmujemy piersi z piekarnika i dajemy im „odpocząć” 5 min. Kroimy je w poprzeczne plastry.
  • Na makaronie układamy dekoracyjnie plastry kaczki. Całość posypujemy dymką oraz polewamy sosem hoisin.
  • Zalewamy nim mięso i odstawiamy do zamarynowania (najlepiej na noc).
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso od strony skórki ok 6 min. a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy 3 min.
  • Tymczasem na patelni po smażeniu kaczki odparowujemy płyn, w którym macerowało się mięso, aż zgęstnieje. Dodajemy przyprawę 5 smaków.
  • Do sosu na patelni dodajemy makaron oraz pędy bambusa. Mieszamy. Przekładamy na talerze.
  • Przyprawa Pięć Smaków to słynna chińska przyprawa łącząca w sobie smaki: słodki, kwaśny, gorzki, pikantny i słony. Świetnie komponuje się z ryżem. Wykorzystywana do smażonych warzyw, drobiu, wołowiny, wieprzowiny i owoców morza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz