środa, 10 października 2012

Pad Thai

Numer 7 ze 100 najsłynniejszych przepisów świata. Pad Thai, czyli „smażone w tajskim stylu”. Potrawa niezwykle popularna zarówno w rodzimej Tajlandii jak i na całym świecie. Zazwyczaj można ją spotkać w wersji z jajkiem zasmażonym z makaronem. Jednak eleganckie restauracje podają pad thai jako omlet zamykający smakowitą zawartość.

Składniki:
  • 1 saszetka pasty Pad Thai Kanokwan
  • 1/2 makaronu 5mm House of Asia
  • 1/2 kiełków fasoli mung
  • 1/2 pęczku szczypioru z dymki
  • 8 krewetek
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • Tajska Limonka House of Asia
  • garść posiekanych orzechów ziemnych
  • świeża kolendra
  • Pad Thai z założenia jest potrawą słodką. Jednakże często dodaje się do niego świeżego chili.

  • Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu.
  • Dodajemy makaron, krewetki, kiełki, szczypior.
  • Zmniejszamy ogień na minimalny aby utrzymać ciepło dania.
  • Na środku omleta układamy makaron z dodatkami, skrapiamy lekko Tajską Limonką, posypujemy orzeszkami i kolendrą.
  • Na patelni rozpuszczamy pastę z 2 łyżkami oleju.
  • Całość mieszamy i krótko przesmażamy.
  • Mieszamy jajka. Smażymy z nich cienki omlet, który przekładamy na talerz.
  • Zamykamy brzegi omleta i podajemy.
  • Oryginalny tajski makaron ryżowy w postaci nitek o szerokości 5 mm. W 100% naturalny: składa się z wody i ryżu. Łatwy, szybki i wygodny w przygotowaniu. Doskonały dodatek do słynnej tajskiej potrawy - Pad Thai. Składnik zup oraz wielu dań mięsnych i wegetariańskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz