Numer 7 ze 100 najsłynniejszych przepisów świata. Pad Thai, czyli „smażone w tajskim stylu”. Potrawa niezwykle popularna zarówno w rodzimej Tajlandii jak i na całym świecie. Zazwyczaj można ją spotkać w wersji z jajkiem zasmażonym z makaronem. Jednak eleganckie restauracje podają pad thai jako omlet zamykający smakowitą zawartość.
Składniki:
- 1 saszetka pasty Pad Thai Kanokwan
- 1/2 makaronu 5mm House of Asia
- 1/2 kiełków fasoli mung
- 1/2 pęczku szczypioru z dymki
- 8 krewetek
- 2 jajka
- olej do smażenia
- Tajska Limonka House of Asia
- garść posiekanych orzechów ziemnych
- świeża kolendra
- Pad Thai z założenia jest potrawą słodką. Jednakże często dodaje się do niego świeżego chili.
- Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu.
- Dodajemy makaron, krewetki, kiełki, szczypior.
- Zmniejszamy ogień na minimalny aby utrzymać ciepło dania.
- Na środku omleta układamy makaron z dodatkami, skrapiamy lekko Tajską Limonką, posypujemy orzeszkami i kolendrą.
- Na patelni rozpuszczamy pastę z 2 łyżkami oleju.
- Całość mieszamy i krótko przesmażamy.
- Mieszamy jajka. Smażymy z nich cienki omlet, który przekładamy na talerz.
- Zamykamy brzegi omleta i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz