Curry to pikantna, przypominająca gulasz potrawa przyrządzana na bazie past z mnóstwa ziół i przypraw. Jest wyjątkowe i niepodobne do żadnej z potraw kuchni Zachodu. W Tajlandii curry stanowi podstawowe danie spożywane codziennie w większości domów.
Składniki:
- 1/2 saszetki czerwonej pasty curry Kanokwan
- 3 suszone liście kaffiru Thai Heritage
- mleczko kokosowe House of Asia
- 1/2 piersi kurczaka
- 350g tajskiego ryżu jaśminowego Smart Chef
- 4 pieczarki
- 6 pomidorków koktajlowych
- Świeża kolendra
- Kurczaka można z powodzeniem zastąpić wołowiną lub owocami morza. Należy wtedy pamiętać o korekcie czasu duszenia.
- Do rondla wlewamy mleczko kokosowe.
- Dodajemy pastę curry i liście kaffiru.
- Mieszając wrzucamy kurczaka, pieczarki i pomidorki.
- Pieczarki kroimy w ćwiartki, pomidorki na pół a kurczaka w paski
- Gotujemy, aż mleko zmieni konsystencję na oleistą.
- Danie podajemy gorące, posypane kolendrą, z ryżem jaśminowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz