Bardzo proste i smakowite danie z nutą orientu. Można je modyfikować. Ziemniak to wspaniałe i bardzo niedocenione u nas warzywo. Spróbuj a się sam o tym przekonasz.
Składniki:
- 900g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę
- 2 łyżki oleju Carotino
- 1 żółta papryka bez nasion, pokrojona w kostkę
- 1 marchew, pokrojona w cienkie paski
- 1 mała cukinia, pokrojona w cienkie paski
- 2 łyżki mielonego czosnku Thai Heritage
- 2 łyżeczki ostrego curry House of Asia
- 1/2 czerwonego chili bez pestek, w plasterkach
- 1 pęczek dymki, przekrojona na pół wzdłuż
- 130ml mleczka kokosowego House of Asia
- 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej Thai Heritage
- 2 łyżeczkiSoku z Tajskiej Limonki House of Asia
- Starta skórka z 1 limonki
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- Sól morska Drogheria Alimentari
- Można dodać trochę mięsa z kurczaka lub krewetek albo dowolne sezonowe warzywa.
- Do dużego rondla wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
- Rozgrzewamy olej Carotino. Dodajemy ziemniaki, paprykę, marchew, cukinię, curry, czosnek i chilli. Mieszając smażymy przez 2-3 minuty.
- Danie podajemy na gorąco posypane kolendrą.
- Wrzucamy ziemniaki i gotujemy ok. 5 minut. Wyjmujemy, dokładnie je osuszamy.
- Dodajemy dymkę, mleczko kokosowe, trawę cytrynową, skórkę i Tajską Limonkę. Mieszamy, doprawiamy solą i całość smażymy przez kolejne 2 minuty.
- Mleczko kokosowe House of Asia to bajeczny smak i podsta-wowy składnik kuchni tajskiej. Tradycyjny smak kokosa jest neutralny, ale nie słodki! Jest doskonałe do dań curry oraz potraw na bazie ryżu i makaronu. Znakomicie podnosi walory smakowe zup. Nadaje charakte-ru daniom obiadowym oraz wzbogaca smak deserów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz