Pyszne, sycące danie. Doskonałe jako pomysł na obiad lub gorącą kolację. Tajemnicę jego smaku stanowi sos. Polecamy go serdecznie do wszelkich potraw z ryb.
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu Pappardelle Conchilia
- 100g wędzonego łososia
- 4 łyżki białego wina
- 120 ml śmietany 12%
- 2 łyżeczki musztardy starofrancuskiej Maille
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 3 łyżki tajskiej limonki House of Asia
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól morska Drogheria Alimentari
- Biały pieprz Drogheria Alimentari
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Danie nabierze dodatkowej pikanterii i kolorytu, jeśli dodamy do niego kilka krążków papryki chili.
- Makaron przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Pod koniec czasu gotowania makaronu na rozgrzaną patelnię wlewamy wino a po chwili sos.
- Makaron odlewamy i wrzucamy na patelnię. Starannie łączymy składniki i od razu podajemy.
- W tym czasie miksujemy wszystkie składniki sosu oraz rwiemy łososia na niewielkie cząstki.
- Dodajemy łososia. Całość mieszamy.
- Pappardelle, czyli makaron w kształcie szerokich wstążek. Sporządzony z semoliny, otrzymanej z najlepszej gatunkowo pszenicy durum. Dzięki niej po ugotowaniu al dente makaron nie skleja się, a w postaci suchej jest mniej łamliwy. Znakomicie smakuje z rybami (zwłaszcza z łososiem) warzywami oraz rozmaitymi sosami (również słodkimi).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz