czwartek, 11 października 2012

California maki

Numer 3 ze 100 najsłynniejszych przepisów świata. California maki to sushi stworzone dla ludzi „Zachodu”. Dziś znane niemal na całym świecie. Jego charakterystycznymi składnikami są majonez i awokado.

Składniki:
  • Czarny sezam można zastąpić równie dekoracyjnym czerwonym kawiorem.

  • Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gdy ryż ostygnie, doprawiamy go sosem.
  • Listek nori kładziemy na macie bambusowej owiniętej w folię spożywczą i nakładamy na niego cienką warstwę ryżu.
  • Przy dolnej krawędzi nori układamy po 1 kawałku każdego składnika. Całość smarujemy odrobiną majone-zu z wasabi.
  • Gotowe porcje sushi, przed zjedzeniem, maczamy w sosie sojowym wymieszanym z wasabi.
  • Awokado, ogórka i łososia kroimy w cienkie słupki.
  • Całość posypujemy równomiernie sezamem i odwracamy ryżem do maty.
  • Zwijamy rulon i kroimy go na części.
  • Między kawałkami przegry-zamy marynowany imbir.
  • Sos sojowy rozwija i uzupełnia smak sushi. Aby uzyskać najwyższą jakość, wymaga ściśle określonych faz naturalnego warzenia. Taki proces trwa od kilku miesięcy aż do kilku lat. Wszystkie te kryteria spełnia japońska Yamasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz