Numer 3 ze 100 najsłynniejszych przepisów świata. California maki to sushi stworzone dla ludzi „Zachodu”. Dziś znane niemal na całym świecie. Jego charakterystycznymi składnikami są majonez i awokado.
Składniki:
- Ryż do sushi House of Asia
- Sos do sushi House of Asia
- 6 listków nori House of Asia
- Sos sojowy Yamasa
- Marynowany imbir House of Asia
- Pasta wasabi House of Asia
- Łosoś (surowy lub wędzony)
- Majonez
- 1 awokado
- 1 ogórek
- Czarny sezam House of Asia
- Czarny sezam można zastąpić równie dekoracyjnym czerwonym kawiorem.
- Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gdy ryż ostygnie, doprawiamy go sosem.
- Listek nori kładziemy na macie bambusowej owiniętej w folię spożywczą i nakładamy na niego cienką warstwę ryżu.
- Przy dolnej krawędzi nori układamy po 1 kawałku każdego składnika. Całość smarujemy odrobiną majone-zu z wasabi.
- Gotowe porcje sushi, przed zjedzeniem, maczamy w sosie sojowym wymieszanym z wasabi.
- Awokado, ogórka i łososia kroimy w cienkie słupki.
- Całość posypujemy równomiernie sezamem i odwracamy ryżem do maty.
- Zwijamy rulon i kroimy go na części.
- Między kawałkami przegry-zamy marynowany imbir.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz