Kuchnie Azji słyną z dodatku w postaci grzybów zupełnie odmiennych od gatunków znanych w Polsce. Aby mieli Państwo okazję docenić ich walory, połączyliśmy 3: mun, shiitake i oyster w pysznym daniu z makaronem ryżowym.
Składniki:
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1/2 opakowania makaronu vermicelii House of Asia
- 1/3 opakowania krojonych grzybów mun House of Asia
- 1/3 opakowania grzybów oyster House of Asia
- 1/3 opakowania grzybów shiitake House of Asia
- 1 ząbek czosnku
- 1 1/2 pęczka dymki
- 150 ml sosu ostrygowego House of Asia
- 1 łyżka sosu Sambal Oelek House of Asia
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 1/2 łyżka octu ryżowego House of Asia
- Wielbiciele ostrych smaków z łatwością wzmocnią pikanterię dania większą ilością Sambala.
- Makaron i grzyby przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu.
- Grzyby kroimy w cienkie paseczki.
- Na rozgrzany wok (lub głęboką patelnię) wlewamy olej, wrzuca-my na niego rozgnieciony ząbek czosnku.
- Całość mieszamy, posypujemy dymką i podajemy.
- Kurczaka kroimy w cieniutkie paski. Skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy na 5 minut do zamarynowania.
- Mieszamy składniki sosu.
- Po chwili dodajemy kolejno: mięso, po 2-3 minutach grzyby, po 1 minucie sos, po 2-3 minutach makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz