piątek, 19 października 2012

Kurczak balsamico

Włoski ryż, pesto, ocet balsamiczny – same klasyki kuchni śródziemnomorskiej. Zapraszamy na słoneczny obiad w południowych klimatach.

Składniki: Marynata:
  • Jak w każdym włoskim daniu, warto zwrócić uwagę na jak najwyższą jakość składników. Taka staranność odwdzięcza się wspaniałym smakiem.

  • Przygotowujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • W końcowej fazie gotowania ryżu kurczaka obsmażamy na oliwie.
  • Danie podajemy gorące, z suszonymi pomidorami jako dodatkiem.
  • Mieszamy składniki marynaty. Zalewamy nią kurczaka i odstawiamy na 15 minut.
  • Cukinię kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z pesto. Dodajemy do gotowego ryżu. Doprawiamy do smaku.
  • Wuster to zaraz po soli i pieprzu trzecia najbardziej uniwersalna przyprawa świata. Powstał w Indiach ponad 200 lat temu. Obowiązkowo dojrzewa 18 miesięcy. Ma wprost nieskończoną ilość zastosowań. Idealny do zup (zwłaszcza pomidorowej); cudownie wzbogaca sosy i marynaty; tradycyjny element świątecznej szynki; podstawowy składnik Krwawej Mary i sałatki Cezar. Wprost stworzony do spaghetti bolognese.

2 komentarze:

  1. Kurczę balsamico, jedno z naszych ulubionych kurcząt :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos Worcestershire ? O tym myślisz mówiąc "wuster" czyta się "uster" od nazwy miasta Worcester .

    OdpowiedzUsuń