Włoski ryż, pesto, ocet balsamiczny – same klasyki kuchni śródziemnomorskiej. Zapraszamy na słoneczny obiad w południowych klimatach.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 120g ryżu do risotto i paelli Conchilia
- 1 łyżka pesto Genovese Conchilia
- 1/2 małej cukinii
- 2 suszone pomidory Conchilia
- Sól morska Drogheria Alimentari
- Biały pieprz Drogheria Alimentari
- 4 łyżki octu balsamicznego Liberty Mazzetti
- 2 łyżeczki sosu Wuster Lea & Perrins
- 1 łyżka brązowego cukru
- Jak w każdym włoskim daniu, warto zwrócić uwagę na jak najwyższą jakość składników. Taka staranność odwdzięcza się wspaniałym smakiem.
- Przygotowujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- W końcowej fazie gotowania ryżu kurczaka obsmażamy na oliwie.
- Danie podajemy gorące, z suszonymi pomidorami jako dodatkiem.
- Mieszamy składniki marynaty. Zalewamy nią kurczaka i odstawiamy na 15 minut.
- Cukinię kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z pesto. Dodajemy do gotowego ryżu. Doprawiamy do smaku.
- Wuster to zaraz po soli i pieprzu trzecia najbardziej uniwersalna przyprawa świata. Powstał w Indiach ponad 200 lat temu. Obowiązkowo dojrzewa 18 miesięcy. Ma wprost nieskończoną ilość zastosowań. Idealny do zup (zwłaszcza pomidorowej); cudownie wzbogaca sosy i marynaty; tradycyjny element świątecznej szynki; podstawowy składnik Krwawej Mary i sałatki Cezar. Wprost stworzony do spaghetti bolognese.
Kurczę balsamico, jedno z naszych ulubionych kurcząt :-)
OdpowiedzUsuńSos Worcestershire ? O tym myślisz mówiąc "wuster" czyta się "uster" od nazwy miasta Worcester .
OdpowiedzUsuń