Włoskie Antipasti w wersji fusion. Przygotowaliśmy pyszny talerz przekąsek o charakterystycznych smakach słonecznych Włoch. Prosty i szybki w wykonaniu pomysł na początek większego posiłku lub dodatek do wina.
Składniki:
- 4 plastry wędzonego łososia
- świeży koperek (posiekany)
- świeży rozmaryn (posiekany)
- 4 suszone pomidory Conchilia
- 8 oliwek nadziewanych papryką Gaea
- Oliwa Sitia Gaea
- 4 krewetki królewskie
- 1 ząbek czosnku
- pomidorki koktajlowe
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 6 łyżek oliwy z oliwek Sitia Gaea
- 2 łyżkikaparów Conchilia
- skórka z 1/2 cytryny
- Taki talerz przekąskowy doskonale smakuje z opiekanymi kawałkami bagietki oraz odrobiną soku z cytryny.
- Krewetki przesmażamy z czosnkiem na oliwie.
- Oliwki i pomidorki kroimy na pół.
- Na każdego suszonego pomidora kładziemy krewetkę.
- Całość posypujemy rozmarynem, koperkiem i oliwkami. Polewamy dekoracyjnie odrobiną oliwy.
- Przygotowujemy sos miksując wszystkie podane składniki.
- Na talerzu układamy łososia zwiniętego w rulony.
- Każdą porcję przekąsek polewamy sosem.
- Podajemy.
- Sitia Gaea - wielokrotnie nagradzana oliwa słynąca z intensywnie owocowego smaku i szmaragdowej barwy. Esencja zbieranych ręcznie oliwek Koroneiki rosnących na Krecie. Oliwki są starannie selekcjonowane, a następnie tłoczy się z nich oliwę w chłodzonych żarnach. Sitia posiada prestiżowy certyfikat PDO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz