Danie to pokazuje nowy, zaskakujący sposób na frytki: z dodatkiem cebulki i pikantnego sosu chili. Do jedzenia na ciepło lub na zimno, jako smaczna przekąska. Idealne do przygotowania przed imprezą. Doskonałe do piwa.
Składniki:
- 3 duże ziemniaki, po 225g każdy
- 2 cebule, pokrojone w talarki
- Olej Carotino do głębokiego smażenia
- Sól morska Drogheria Alimentari
- 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek Woh Hup
- 1 łyżka sosu czosnkowego z miodem Woh Hup
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego Woh Hup
- Smaczne na zimno i ciepło. Najlepiej używać długich ziemniaków.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w podłużne, grube słupki.
- Rozgrzewamy olej. Smażymy ziemniaczki na złoto aż będą chrupiące.
- W tym czasie smażymy cebulę na złoty brąz. Osusza-my na papierze kuchennym. Dodajemy do ziemniaków.
- Danie to jest równie smaczne na gorąco jak i podawane lekko schłodzone.
- Płuczemy i odsączamy na papierowym ręczniku.
- Wyjmujemy na papierowe ręczniki kuchenne, a następnie solimy.
- Mieszamy składniki dressingu.Powstałym sosem polewamy warzywa.
- Sos Sambal Oelek sporządza się z rozdrobnionych owoców chili, doprawionych czosnkiem, cebulą, imbirem i olejem sojowym. Takie zestawienie daje znakomity efekt i wspaniale podkreśla pełnię smaków rozmaitych potraw. Wykorzystywany w wielu kuchniach jako zamiennik chili, przyprawa do gotowania lub sos stołowy. Jego ognistą naturę moż-na złagodzić odrobiną gorącej wody lub mleczkiem kokosowym. Produkt naturalny, nie zawiera konserwantów, ani sztucznych barwników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz