czwartek, 4 października 2012

Słodko pikantne ziemniaki po chińsku

Danie to pokazuje nowy, zaskakujący sposób na frytki: z dodatkiem cebulki i pikantnego sosu chili. Do jedzenia na ciepło lub na zimno, jako smaczna przekąska. Idealne do przygotowania przed imprezą. Doskonałe do piwa.

Składniki:
  • 3 duże ziemniaki, po 225g każdy
  • 2 cebule, pokrojone w talarki
  • Olej Carotino do głębokiego smażenia
  • Sól morska Drogheria Alimentari
dressing
  • Smaczne na zimno i ciepło. Najlepiej używać długich ziemniaków.

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w podłużne, grube słupki.
  • Rozgrzewamy olej. Smażymy ziemniaczki na złoto aż będą chrupiące.
  • W tym czasie smażymy cebulę na złoty brąz. Osusza-my na papierze kuchennym. Dodajemy do ziemniaków.
  • Danie to jest równie smaczne na gorąco jak i podawane lekko schłodzone.
  • Płuczemy i odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Wyjmujemy na papierowe ręczniki kuchenne, a następnie solimy.
  • Mieszamy składniki dressingu.Powstałym sosem polewamy warzywa.
  • Sos Sambal Oelek sporządza się z rozdrobnionych owoców chili, doprawionych czosnkiem, cebulą, imbirem i olejem sojowym. Takie zestawienie daje znakomity efekt i wspaniale podkreśla pełnię smaków rozmaitych potraw. Wykorzystywany w wielu kuchniach jako zamiennik chili, przyprawa do gotowania lub sos stołowy. Jego ognistą naturę moż-na złagodzić odrobiną gorącej wody lub mleczkiem kokosowym. Produkt naturalny, nie zawiera konserwantów, ani sztucznych barwników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz