poniedziałek, 8 października 2012

Indyjskie pierożki samosa

Pierożki z kruchego ciasta to wspaniały dodatek do piwa, ale również wyraźnych smakowych win. Idealne na początek każdej imprezy.

Składniki:
  • Polecamy z dipem jogurtowo-miętowym, jogurt z chutney’em, jogurt z czosnkiem.

  • Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców aż masa zacznie przypominać bułkę tartą.
  • Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie i płyn zostanie wchłonięty. Doprawiamy solą do smaku.
  • Ciasto dzielimy na 4 porcje. Każdą rozwałkowujemy na ok. 15 cm koło. Umieszczamy 1/4 nadzienia w środku każdego koła.
  • Tak powstałe pierogi kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25-30 minut.
  • Dolewamy wody i mieszamy aż powstanie miękkie ciasto.
  • Przygotowujemy nadzienie: Na oliwie szklimy ok. 2 minuty ziem-niaki, cebulę, szczypiorek, groszek, czosnek, mieszając od czasu do czasu. Mieszamy dokładnie przyprawy i musztardę. Dodajemy do warzyw, mieszamy i podgrzewamy ok. minutę
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Brzegi każdego okręgu smarujemy napojem sojowym. Następnie chwytamy ciasto z dwóch stron i zamykamy tak, aby krawędzie spotykały się na szczycie. Krawędzie szczelnie sklejamy ze sobą.
  • Jedna z najbardziej znanych przypraw świata. OSTRE CURRY to niecodzienna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie ostry smak i intensywny aromat. Przyprawa idealna do każdej kuchni. Nie ma znaczenia czy lubimy potrawy wegetariańskie, mięso czy ryby. To także świetny dodatek do sosów sałatkowych, zup i kremów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz