Pierożki z kruchego ciasta to wspaniały dodatek do piwa, ale również wyraźnych smakowych win. Idealne na początek każdej imprezy.
Składniki:
- 225g mąki pełnoziarnistej
- 100g masła, pokrojonego na małe kawałki
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
- 225g pokrojonych w kostkę ziemniaków z dodatkiem marchewki
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- 100g zielonego groszku
- 2 łyżki mielonego czosnku Thai Heritage
- 1/2 łyżeczki ostrego curry House of Asia
- 1/2 łyżeczki kurkumy House of Asia
- 1/2 łyżeczki kminu House of Asia
- 1/2 łyżeczki musztardy starofrancuskiej Maille
- 5 łyżek bulionu warzywnego
- Napój Valsoia, do glazury
- Sól morska Drogheria Alimentari
- Polecamy z dipem jogurtowo-miętowym, jogurt z chutney’em, jogurt z czosnkiem.
- Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców aż masa zacznie przypominać bułkę tartą.
- Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie i płyn zostanie wchłonięty. Doprawiamy solą do smaku.
- Ciasto dzielimy na 4 porcje. Każdą rozwałkowujemy na ok. 15 cm koło. Umieszczamy 1/4 nadzienia w środku każdego koła.
- Tak powstałe pierogi kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25-30 minut.
- Dolewamy wody i mieszamy aż powstanie miękkie ciasto.
- Przygotowujemy nadzienie: Na oliwie szklimy ok. 2 minuty ziem-niaki, cebulę, szczypiorek, groszek, czosnek, mieszając od czasu do czasu. Mieszamy dokładnie przyprawy i musztardę. Dodajemy do warzyw, mieszamy i podgrzewamy ok. minutę
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Brzegi każdego okręgu smarujemy napojem sojowym. Następnie chwytamy ciasto z dwóch stron i zamykamy tak, aby krawędzie spotykały się na szczycie. Krawędzie szczelnie sklejamy ze sobą.
- Jedna z najbardziej znanych przypraw świata. OSTRE CURRY to niecodzienna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie ostry smak i intensywny aromat. Przyprawa idealna do każdej kuchni. Nie ma znaczenia czy lubimy potrawy wegetariańskie, mięso czy ryby. To także świetny dodatek do sosów sałatkowych, zup i kremów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz