Czekoladowe babeczki z musztardą to z pewnością niekonwencjonalne połączenie ale ostatecznie bardzo smaczne. To najlepszy przykład na to że składniki z pozoru nie pasujące do siebie, razem smakują wyśmienicie. Zachęcamy to wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
Ciasto
Ciasto
- 250g czekolady 70% Kaoka
- 1 1/2 kostki masła
- 1 1/2 łyżki mąki ryżowej
- 1 1/4 łyżki kakao w proszku
- 8 jaj, oddzielone zółtko od białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanki musztardy miodowej Maille
- 1 szklanki śmietany kremówki
- Ubijamy śmietanę z Musztardą Miodową Maille. Wlewamy w silikonowe formy w kształcie sześcianu i zamrażamy.
- Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier. Łączymy z masą czekoladową.
- Pieczemy 8 minut w 180°C.
- Roztapiamy czekoladę i masło. Mieszamy żółtka z mąką i kakao. Masy łączymy ze sobą.
- Duże formy do muffinek (ok. 7 cm) napełniamy częściowo masą. Do każdej wkładamy zamrożone kostki nadzienia i pokrywamy je masą czekoladową.
heh ostro ;) fajny patent z tym zamrażaniem nadzienia, właśnie planowałem coś podobnego z płynnym nadzieniem i mam rozwiązanie, bawisz i uczysz normalnie, pozdro
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie! Wyglądają świetnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda, porywam prznajmniej jedną, do herbaty!
OdpowiedzUsuńwow, dzieło sztuki!! :)
OdpowiedzUsuńwow, piekne i niesamowite poalczenie.
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalny przepis - uwielbiam tą musztardę - idealna do vinaigrette!
OdpowiedzUsuńStrasznie jestem ciekawa, jak to może smakować... W życiu czegoś takiego nie widziałam :)
OdpowiedzUsuń