niedziela, 23 grudnia 2012

Sushi Fusion

Danie oryginalne, bardzo dekoracyjne i wprost wymarzone, żeby miło zaskoczyć przyjaciół. Jego wielką zaletą jest nieograniczona swoboda doboru składników nadzienia zgodnie z indywidualnymi upodobaniami lub… aktualnym nastrojem.

Składniki: Dodatki:
  • mango, truskawki, czereśnie, szalotka, krewetki, łosoś, awokado
Sos:
  • Pamiętajmy by kęsy ryżu, z których formujemy wrzeciona nie były zbyt duże, tak aby można było łatwo je zjeść.

  • Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu połowę wody zastępując mleczkiem kokosowym. Studzimy.
  • Pojedynczy płat papieru ryżowego zwilżamy wodą, składamy w szerz na pół.
  • Wrzeciono zawijamy w przygotowany płatek papieru, tworząc łódeczkę. Do środka wkładamy ulubione kompozycje 2-3 składników.
  • Składniki nadzienia kroimy w średniej wielkości kostkę.
  • Kulkę ryżu układamy w dłoni zwilżonej wodą z cytryną. Nadajemy jej kształt małego wrzeciona.
  • Proponowane przez nas zestawy: mango, truskawka, szalotka, listek kolendry// krewetka, mango, dymka, listek kolendry// mango, czereśnia, listek mięty//awokado, łosoś, szalotka, listek kolendry.
  • MLECZKO KOKOSOWE to bajeczny smak i podstawowy składnik kuchni tajskiej. Tradycyjny smak kokosa jest neutralny, ale nie słodki! Jest doskonałe do dań curry oraz potraw na bazie ryżu i makaronu. Znakomicie podnosi walory smakowe zup. Nadaje charakteru daniom obiadowym oraz wzbogaca smak deserów.

4 komentarze: