Spring rolls znane są u nas jako sajgonki bardzo często smażone są na głębokim oleju. My proponujemy je w wersji "light". Lekkie danie dla wszystkich dbających o linię i nie tylko.
Składniki:
- 8 płatków papieru ryżowego House of Asia
- 1/2 makaronu ryżowego House of Asia
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego Woh Hup
- 150g piersi z kurczaka
- mieszanka warzyw pociętych w cieniutkie słupki (papryka, kiełki, marchewka, dymka, sałata)
- Sosy chili słodko-pikantny Thai Heritage
- Jeżeli podzielimy płatek papiery ryżowego na pół otrzymamy mniejsze spring rollsy. Idealne jako "fingerfood" na każdą imprezę.
- Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
- Na desce układamy płatek papieru zwilżony dłonią zmoczoną wcześniej w wodzie.
- Przykrywamy dolną częścią i zwijamy w rulonik.
- Po skropieniu sosem sojowym, kurczaka lekko podsmażamy, dodajemy pokrojone warzywa i makaron. Mieszamy.
- Po chwili, w dolnej części papieru na środku układamy porcję farszu i zaginamy na nią boczne brzegi.
- Spring rolls podajemy z sosami chili w formie dipu.
Bardzo często w przepisach przewijają mi się Spring rolls. To chyba znak, żeby w końcu trzeba je zrobić:) A na zdjęciu wyglądają smacznie i lekko :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić spring rolls, tym bardziej, że mam stosy papieru ryżowego.
OdpowiedzUsuń