środa, 19 grudnia 2012

Japońska sałatka z ogórkiem

Pyszna samodzielna przekąska lub dodatek do potraw. O smaku charakterystycznym dla dań Japonii. My polecamy ją szczególnie w opcji dodatku, ponieważ fantastycznie uzupełnia smak głównych dań.

Składniki:
  • Biały sezam House of Asia
  • 1 duży ogórek
  • 1 cebuli cebula
  • 1 marchew
  • Mieszanka kiełków
sos Sanbaizu:
  • Jeżeli dodamy od razu cały sos, sałatka zrobi się wodnista.

  • Ogórki kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Marchew ścieramy. Cebulę kroimy w piórka. Całość posypujemy odrobiną soli. Po chwili poja-wi się woda, którą odlewamy.
  • Warzywa zalewamy większą częścią sosu, mieszamy. Odcedzamy z nadmiaru sosu (sos wylewamy). Następnie drugą częścią sosu zalewamy warzywa.
  • W rondlu mieszamy wszystkie składniki sosu i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie studzimy.
  • Sałatkę podajemy posypaną sezamem i kiełkami, w małych miseczkach w temperaturze pokojowej.
  • Ocet ryżowy to prawdziwa ikona kuchni Japonii. Posiada delikatny i słodki aromat. Jest łagodniejszy od octu winnego. Nadaje potrawom charakterystycznego zapachu, tak rozpoznawalnego przez wielbicieli sushi.

1 komentarz: