Pyszna samodzielna przekąska lub dodatek do potraw. O smaku charakterystycznym dla dań Japonii. My polecamy ją szczególnie w opcji dodatku, ponieważ fantastycznie uzupełnia smak głównych dań.
Składniki:
- Biały sezam House of Asia
- 1 duży ogórek
- 1 cebuli cebula
- 1 marchew
- Mieszanka kiełków
- 10 łyżek octu ryżowego Oishii
- 3 łyżki sosu sojowego Yamasa
- 4 łyżki brązowego cukru
- 10 łyżek bulionu rybnego
- Jeżeli dodamy od razu cały sos, sałatka zrobi się wodnista.
- Ogórki kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Marchew ścieramy. Cebulę kroimy w piórka. Całość posypujemy odrobiną soli. Po chwili poja-wi się woda, którą odlewamy.
- Warzywa zalewamy większą częścią sosu, mieszamy. Odcedzamy z nadmiaru sosu (sos wylewamy). Następnie drugą częścią sosu zalewamy warzywa.
- W rondlu mieszamy wszystkie składniki sosu i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie studzimy.
- Sałatkę podajemy posypaną sezamem i kiełkami, w małych miseczkach w temperaturze pokojowej.
Lubię bardzo:)
OdpowiedzUsuń