To klasyczne japońskie danie w oryginale nosi nazwę Ochazuke. Może pełnić rolę przystawki. Jest jednak tak pyszne, że zwiększyliśmy ilość składników czyniąc je sycącym daniem głównym.
Składniki:
- 1 filiżanka ryżu do sushi House of Asia
- Pasta wasabi House of Asia
- Listek nori House of Asia
- 1 filiżanka zielonej herbaty Sencha Clipper
- Olej sezamowy Woh Hup
- 60g białej ryby (np. dorsza)
- Sok z 1/2 limonki
- Białe wino 1/2 kieliszka
- Bulion rybny 1/2 filiżanki
- W Ochazuke najlepiej sprawdzają się białe, zwarte ryby. Dorsz jest jedną z propozycji.
- Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Zaparzamy herbatę.
- Na patelni rozgrzewamy 4 krople oleju sezamowego. Nori tniemy na kwadraty i krótko opiekamy na oleju.
- Rybę filetujemy, kroimy na pół. Gotujemy na patelni w białym winie i bulionie. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Mieszamy wasabi z sokiem z limonki.
- Gorącą herbatą polewamy ryż a rybę skrapiamy dressingiem z wasabi i limonki (według uznania). Posypujemy nori. Od razu podajemy.
mi by wystarczyło na cały posiłek :)
OdpowiedzUsuń