Gunkan maki, czyli sushi w kształcie łódeczek. Są bardzo dekoracyjne i oryginalne. A jednocześnie zaskakująco łatwe do przygotowania.
Składniki:
- Ryż do sushi House of Asia
- Sos do sushi House of Asia
- 3 listki nori House of Asia
- Sos sojowy Yamasa
- Marynowany imbir House of Asia
- Pasta wasabi House of Asia
- Łosoś (surowy lub wędzony)
- Szczypiorek
- Kawior
- W Gunkan maki doskonale sprawdza się również tatar z drobno posiekanego, surowego tuńczyka.
- Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gdy ostygnie, doprawiamy go sosem.
- Kulkę ryżu układamy w dłoni zwilżonej wodą z cytryną. Za pomocą dwóch palców nadajemy jej kształt małego wrzeciona, które na wierzchu smarujemy wasabi.
- Do środka wkładamy tatar z ryby i szczypiorku lub kawior.
- Szczypiorek i rybę drobno siekamy.
- Z listków nori wycinamy 6 prostokątów o szerokości ok. 3 cm. Kawałki ryżu zawijamy w przygotowane nori, tworząc łódeczki.
- Porcje sushi przed zjedzeniem maczamy w sosie sojo-wym zmieszanym z wasabi. Pomiędzy kolejnymi kawałkami przegryzamy marynowany imbir.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz