Nigiri to najbardziej klasyczny rodzaj sushi. Posiada charakterystyczny kształt wrzeciona uformowanego z ryżu. Szlachetności nigiri nadaje jego prostota i jakość składników.
Składniki:
- Ryż do sushi House of Asia
- Sos do sushi House of Asia
- Sos sojowy Yamasa
- Marynowany imbir House of Asia
- Pasta wasabi House of Asia
- Łosoś i tuńczyk (surowy lub wędzony)
- 6 krewetek (opcjonalnie)
- Formując wrzeciona pamiętajmy by kęsy ryżu nie były zbyt duże, tak aby można było łatwo je zjeść.
- Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gdy ostygnie, doprawiamy go sosem.
- Nigiri to sushi formowane w dłoni. Kulkę ryżu układamy w dłoni zwilżonej wodą z cytryną. Za pomocą dwóch palców nadajemy jej kształt małego wrzeciona, które smarujemy wasabi i przykrywamy kawałkiem ryby.
- Tuńczyka i łososia kroimy na cienkie plasterki.
- Porcje sushi przed zjedzeniem maczamy w sosie sojowym zmieszanym z wasabi. Pomiędzy kolejnymi kawałkami przegryzamy marynowany imbir.
no to juz wiem co dzisiaj bedzie na kolacje ;)
OdpowiedzUsuń