wtorek, 20 listopada 2012

Roladki z łososiem

Nasz ulubieniec w tej serii przepisów. Może dlatego, że tak kochamy sushi. Tak, tak sushi. Tę kremowo-ostrą przekąskę zawijamy bowiem dokładnie tak jak japońskie sushi. Ciekawe? A jakie smaczne!

Składniki:
  • 4 placki tortilla Azteca
  • Garść papryki jalapeno La Costena
  • Gęsty serek naturalny (typu Philadelphia)
  • 1/2 świeżej zielonej papryki
  • 100g wędzonego łososia
  • Doskonałym dodatkiem do roladek będzie sałatka z pomidorów z szalotką i odrobiną oliwy.

  • Placki tniemy na pół.
  • Serek mieszamy z posiekaną papryką jalapeno. Ilość wedle uznania – im więcej jalapeno, tym ostrzejsza staje się potrawa.
  • Placki zawijamy w ruloniki nadzieniem do środka.
  • Paprykę i łososia tniemy wzdłuż na cienkie paski.
  • Na brzegu każdego placka układamy warstwę: serka z jalapeno, łososia i paski papryki.
  • Opiekamy na patelni grillowej i podajemy.
  • PAPRYKA JALAPENO to najczęściej używane chilli w Meksyku i USA. Swoją popularność zawdzięcza umiarkowanej ostrości i mięsistej teksturze. Idealna do wszelkiego rodzaju sosów i dipów oraz jako baza do przygotowania fantastycznego nadzienia, np. do taco czy burrito.

1 komentarz: