Klasyka gatunku. Treściwe, sycące danie z ryżu, mięsa i warzyw. Do tego świeże zioła i aromatyczna mieszanka przypraw. Dla każdego łasucha i fana kuchni meksykańskiej.
Składniki:
- 2 łyżki przyprawy do Burrito Azteca
- Garść papryki jalapeno La Costena
- Czarna fasola La Costena
- 1 pełna łyżeczka mielonego czosnku Thai Heritage
- 1/2 kg białego ryżu
- 1/2 piersi kurczaka
- 1 mała czerwona cebula, posiekana
- 1 mała żółta papryka
- 0,5 l pomidorowej passaty
- Ilość użytego jalapeno dobieramy do indywidualnych preferencji - im więcej jalapeno, tym ostrzejsza staje się potrawa.
- Gotujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Mięso kroimy na cienkie, podłużne kawałki.
- Paprykę kroimy w średnią kostkę. Dodajemy razem z ryżem do mięsa i chwilę podsmażamy.
- Dodajemy czarną fasolę, posiekane jalapeno. Chwilę podgrzewamy.
- Cebulkę i czosnek szklimy na maśle.
- Posypujemy przyprawą do burrito. Przesmażamy z cebulą, czosnkiem.
- Całość zalewamy sosem pomidorowym.
- Danie podajemy posypane obficie kolendrą.
pierwszy raz jestem na Twoim blogu. Wszystko super-jasno opisane. pewnie jeszcze tu wrócę:)
OdpowiedzUsuńdanie wygląda mega apetycznie!:) blog bardzo przejrzysty:)
OdpowiedzUsuń