czwartek, 22 listopada 2012

Ryż po meksykańsku

Klasyka gatunku. Treściwe, sycące danie z ryżu, mięsa i warzyw. Do tego świeże zioła i aromatyczna mieszanka przypraw. Dla każdego łasucha i fana kuchni meksykańskiej.

Składniki:
  • Ilość użytego jalapeno dobieramy do indywidualnych preferencji - im więcej jalapeno, tym ostrzejsza staje się potrawa.

  • Gotujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Mięso kroimy na cienkie, podłużne kawałki.
  • Paprykę kroimy w średnią kostkę. Dodajemy razem z ryżem do mięsa i chwilę podsmażamy.
  • Dodajemy czarną fasolę, posiekane jalapeno. Chwilę podgrzewamy.
  • Cebulkę i czosnek szklimy na maśle.
  • Posypujemy przyprawą do burrito. Przesmażamy z cebulą, czosnkiem.
  • Całość zalewamy sosem pomidorowym.
  • Danie podajemy posypane obficie kolendrą.
  • Prawdziwe BURRITO rodem z Meksyku wymaga odpowiedniego zestawu przypraw. Dzięki kompozycji marki Azteca każde buritto nabierze odpowiedniego, pikantnego smaku i intensywnego aromatu. Produkt doskonały do wielu dań na bazie mielonego mięsa i ryżu.

2 komentarze:

  1. pierwszy raz jestem na Twoim blogu. Wszystko super-jasno opisane. pewnie jeszcze tu wrócę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. danie wygląda mega apetycznie!:) blog bardzo przejrzysty:)

    OdpowiedzUsuń