sobota, 24 listopada 2012

Łosoś teriyaki

Danie nad wyraz proste, pyszne a jednocześnie efektowne. Słodki smak marynaty teriyaki uczynił ją jednym z najpopularniejszych na Zachodzie produktów japońskich.

Składniki:
  • Dodanie odrobiny octu blasamicznego do teriyaki to bardzo ważny etap. Zabieg ten wyostrza smak ryby i nadaje jej kruchości.

  • Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Rybę grillujemy. Posypujemy sezamem.
  • Łososia zalewamy teriyaki z odrobiną octu balsamicznego. Odstawiamy na 15 minut.
  • Podajemy z ryżem, zblanszowanym groszkiem oraz pomidorkami polanymi oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
  • Biały sezam jest niezwykle popularny w krajach Bliskiego Wschodu. Podniebienia Europejczyków podbił jako dodatek do pieczywa i ciasteczek. W nowoczesnej kuchni stosowany jako panierka do pieczonego i smażonego mięsa, ryb oraz składnik sałatek i sosów.

2 komentarze:

  1. świetny przepis, koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. o wiele prostsze w przyrządzeniu niż karp!! a na pewno pyszniejsze! U mnie na wigilijnym stole to właśnie łosoś będzie królować :D A w takiej wersji wydaje się być pyszny

    OdpowiedzUsuń