Danie nad wyraz proste, pyszne a jednocześnie efektowne. Słodki smak marynaty teriyaki uczynił ją jednym z najpopularniejszych na Zachodzie produktów japońskich.
Składniki:
- Sos teriyaki Yamasa
- Ryż do sushi Oishii
- Biały sezam House of Asia
- Ocet balsamiczny Mazzetti
- Filet łososia 2 sztuki
- Pomidorki koktajlowe
- Groszek cukrowy
- Dodanie odrobiny octu blasamicznego do teriyaki to bardzo ważny etap. Zabieg ten wyostrza smak ryby i nadaje jej kruchości.
- Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Rybę grillujemy. Posypujemy sezamem.
- Łososia zalewamy teriyaki z odrobiną octu balsamicznego. Odstawiamy na 15 minut.
- Podajemy z ryżem, zblanszowanym groszkiem oraz pomidorkami polanymi oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
świetny przepis, koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńo wiele prostsze w przyrządzeniu niż karp!! a na pewno pyszniejsze! U mnie na wigilijnym stole to właśnie łosoś będzie królować :D A w takiej wersji wydaje się być pyszny
OdpowiedzUsuń