Chimichanga to słynna potrawa meksykańska. Popularna szczególnie na północy Meksyku. Pszenną tortillę o różnych rozmiarach pokrywa się farszem mięsnym i składa tworząc prostokątną torebkę a następnie smaży na złoto.
Składniki:
- 4-6 placków tortilla Azteca
- Garść papryki jalapeno La Costena
- 1 łyżka fasoli pinto La Costena
- 1 łyżka przyprawy do burrito Azteca
- 150g mielonego mięsa z indyka
- Gałązka dymki razem z cebulką
- Garść startego żółtego sera
- Świeża kolendra
- Chimichanga doskonale smakuje z gęstymi, meksykańskimi sosami typu salsa
- Mięso przesmażamy krótko z przyprawą do burrito.
- Każdy placek kroimy na 4 części.
- Sakiewki obsmażamy na złoto (zaczynając od strony z zakład-kami).
- Przygotowujemy nadzienie mieszając: mięso, posiekaną dymkę, fasolę pinto, posiekane jalapeno, ser i kolendrę.
- Na środek każdej z nich nakładamy nadzienie. Następnie zakładamy na nie rogi placka tworząc sakiewkę.
- Podajemy ciepłe.
- PLACKI TORTILLA AZTECA. Tortilla to oryginalne meksykańskie placki mączne, bez których nie da się przygotować wielu wyśmienitych dań, takich jak burrito, quesadillas czy fajita. Placki tortilla to niezastąpiony składnik wielu dań, ale również znakomita samodzielna przekąska. Można je także łatwo wykorzystać do dań kuchni europejskiej.
Świetne. Można takie podać kiedy znajomi się zjawią.
OdpowiedzUsuńSmakowite, lubię meksykańską kuchnię :-)
OdpowiedzUsuń