Jedno z najsłynniejszych dań regionalnej kuchni pekińskiej. Kluczem do niebywałego smaku są odpowiednio dobrane produkty i proces przygotowania.
Składniki:
- 1 kaczka
- sos do kaczki po pekińsku Woh Hup
- różowa sól himalajskaDrogheria Alimentari
- 2 pory (biała część) pokrojone w piórka
- 3 ogórki
- 30 placuszków
- 3 filiżanki (350g) przesianej mąki
- 300ml wrzącej wody
- 3 łyżki oleju sezamowego Woh Hup
- szczypta soli
- Kaczkę oczyszczamy. Zanurzamy na sekundę w gotującej wodzie do sparzenia. Natychmiast osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Rano ponownie nacieramy mięso sosem. Pieczemy w temp. 190oC przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150oC i pieczemy jeszcze godzinę, często polewając kaczkę powstałym sosem. Następnie zwiększamy temperaturę do 200oC na kolejne 20 minut.
- Mąkę i sól przesiewamy do miski. Bardzo powoli dolewamy do niej łyżkę oleju i wodę stopniowo mieszając.
- Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Formujemy walec o średnicy 5cm i kroimy go na 30 kawałków, które lekko rozpłaszczamy w rękach.
- Rozgrzewamy patelnię i opiekamy każdy „tandem” po ok. 2 minuty z każdej strony (do momentu pojawienia się bąbli). Przed podaniem delikatnie rozdzielamy sklejone pary.
- Nacieramy solą, sosem do kaczki i odstawiamy na noc do lodówki.
- Podczas gdy kaczka się piecze, przygotowujemy placuszki.
- Wyrabiamy przez 2 minuty do uzyskania jednolitego, ciepłego ciasta.
- Jedną stronę każdego kawałka smarujemy olejem sezamowym i przykrywamy go drugim kawałkiem tak, żeby strony z olejem znalazły się w środku. Tak złożone, rozwałkowujemy na ok. 15 cm placki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz