wtorek, 26 lutego 2013

Kalafior w sosie curry

Świetny pomysł na kalafiora w indyjskim stylu. Pasta curry dodaje całości delikatnego pikantnego smaku. Danie prezentuje się znakomicie i wyśmienicie smakuje.

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki żółtej pasty curry Kanokwan
  • 1 duży kalafior
  • 1 mała śmietana 18%
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 filiżanka startego żółtego sera
  • czarny pieprz Drogheria Alimentari do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej Drogheria Alimentari
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • Dawkujcie curry z dużą rozwagą, ta niepozornie wyglądająca saszetka zawiera bardzo pikantną przyprawę.

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165 st.C.
  • Pastę curry mieszamy ze śmietaną i jogurtem i doprawiamy pieprzem.
  • Tak przygotowaną potrawę zapiekamy ok. 8 minut.
  • Kalafior dzielimy na różyczki i obgotowujemy lekko w wodzie z dodatkiem cukru i soli.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy kalafiora, polewamy go sosem, posypujemy serem.
  • Podajemy gorącą, przybraną pomidorkami.
  • Żółte curry stanowi połączanie aromatycznych przypraw, czosnku oraz trawy cytrynowej. Nadaje potrawom charakterystycznego pikantnego smaku. Jest znakomitym dodatkiem do wielu dań zwłaszcza tajskich, chińskich oraz indyjskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz