niedziela, 3 lutego 2013

Lody z zieloną herbatą

Niekonwencjonalne podejście do tematu. Sposób na to jak bez większych problemów przygotować lody o smaku zielonej herbaty. Znakomita propozycja na gorące lato.

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka zielonej herbaty matcha Maruyama
  • Lody najlepiej przygotować samemu. Nie powinno się rozmrażać i ponownie zamrażac żywności

  • Mleko i śmietanę podgrzewamy w rondlu na średnim ogniu do momentu, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza.
  • Następnie dodajemy kilka łyżek podgrzanego wcześniej mleka i mieszamy.
  • Całość wlewamy do rondla. Gotujemy na małym ogniu i często mieszamy do momentu zgęstnienia, czyli gdy cały spód łyżki pokryje się cienką warstwą budyniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
  • Lody przelewamy przez sito do miski, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i schładzamy do temperatury pokojowej, a potem zamrażamy.
  • Nie dopuszczamy do wrzenia! W misce ubijamy żółtka dodając stopniowo cukier i sól.
  • Ciągle mieszając dodajemy pozostałe mleko i upewniając się, że nie ma żadnych grudek.
  • W miseczce rozpuszczamy herbatę matcha w 1 szklanki gorącej wody. Całość wlewany do przygotowanego przez nas budyniu i mieszamy.
  • Matcha to drobno zmielone listki zielonej herbaty. To z pewnością pyszny i z zdrowy napój ale ze względu na postać proszku z powodzeniem może być stosowana jako dodatek do najróżniejszych potraw, deserów i napojów.

1 komentarz:

  1. Moje mleko z jajkami po gotowaniu ito wcale nie ma budyniowej konsystencji

    OdpowiedzUsuń