Niekonwencjonalne podejście do tematu. Sposób na to jak bez większych problemów przygotować lody o smaku zielonej herbaty. Znakomita propozycja na gorące lato.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki gorącej wody
- Szczypta soli
- 1 łyżka zielonej herbaty matcha Maruyama
- Lody najlepiej przygotować samemu. Nie powinno się rozmrażać i ponownie zamrażac żywności
- Mleko i śmietanę podgrzewamy w rondlu na średnim ogniu do momentu, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Następnie dodajemy kilka łyżek podgrzanego wcześniej mleka i mieszamy.
- Całość wlewamy do rondla. Gotujemy na małym ogniu i często mieszamy do momentu zgęstnienia, czyli gdy cały spód łyżki pokryje się cienką warstwą budyniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
- Lody przelewamy przez sito do miski, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i schładzamy do temperatury pokojowej, a potem zamrażamy.
- Nie dopuszczamy do wrzenia! W misce ubijamy żółtka dodając stopniowo cukier i sól.
- Ciągle mieszając dodajemy pozostałe mleko i upewniając się, że nie ma żadnych grudek.
- W miseczce rozpuszczamy herbatę matcha w 1 szklanki gorącej wody. Całość wlewany do przygotowanego przez nas budyniu i mieszamy.
Moje mleko z jajkami po gotowaniu ito wcale nie ma budyniowej konsystencji
OdpowiedzUsuń