Pyszne ciasto z grecką oliwą z oliwek. Proste w przygotowaniu. Gwarantujemy że w całości zniknie w mniej niż minuty.
Składniki:
- 300g gorzkiej czekolady Kaoka
- 160g oliwy z oliwek extra virgin Gaea
- 200g cukru
- 4 jajka
- 120g mąki (przesianej)
- 120g posiekanych orzechów laskowych
- jogurt naturalny „bałkański” jako dodatek
- Ciasto to jest równie smaczne na ciepło jak i na zimno (z lodówki).
- Rozpuszczamy czekoladę wraz z oliwą z oliwek
- Powoli dodajemy czekoladę.
- Podgrzewamy piekarnik do 160oC.
- Przed podaniem dekorujemy łyżką jogurtu.
- Ubijamy jajka z cukrem na sztywną pianę.
- Mieszamy mąkę z orzechami i dodajemy stopniowo do masy z piany i czekolady.
- Wylewamy masę do okrągłej formy i pieczemy przez około 25-30 minut.
Ma bardzo interesującą konsystencję :)
OdpowiedzUsuń