Proste i smaczne danie na grilla. Pyszna alternatywa dla popularnej kiełbasy i karkówki. Szaszłyki można przygotować zarówno w plenerze jak również na domowym grillu.
Składniki:
- 1 kg dużych oczyszczonych krewetek
- 50 g masła
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
- 1,5 cytryny
- 3 łyżki musztardy Dijon Maille
- posiekana świeża bazylia
- 3 zmielone ząbki czosnku
- różowa sól himalajska Drogheria Alimentari
- pieprz czarny Drogheria Alimentari
- Masło roztapiamy wlewamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek.
- Do całości dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
- Rozgrzewamy grilla do wysokiej temperatury.
- Dodajemy musztardę, bazylię i rozgnieciony czosnek.
- Do marynaty wrzucamy krewetki i delikatnie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Krewetki nadziewamy na patyki i kładziemy na ruszt posmarowany oliwą. Pieczemy po około 2 minuty z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz