Samodzielnie przygotowany hamburger smakuje znacznie lepiej niż ten ze sklepowych półek. Przekonajcie się sami.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 3 pomidory
- 2 małe cebule
- 6 suszonych śliwek
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego Woh Hup
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire Lea&Perrins
- 1/3 puszki papryki jalapeno krojonej La Costena
- sól morska Drogheria Alimentari
- czarny pieprz Drogheria Alimentari
- 16 średnich pieczarek
- tarty parmezan
- Może być podany na talerzu a także w klasycznej bułce z różnymi warzywami.
- Mięso doprawiamy sosem sojowym, Worcestershire oraz solą i pieprzem.
- Całość mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1/2 godziny do zamarynowania.
- W tym samym czasie opiekamy pomidory pokrojone w poprzek w grube plastry, które po przygotowaniu kładziemy na hamburgery.
- Papryczkę, cebulę i śliwki kroimy w małą kostkę i dodajemy do mięsa.
- Po upływie tego czasu, z masy formujemy średniej wielkości, płaskie hamburgery, które grillujemy po 2-3 minuty z każdej ze stron.
- Danie podajemy z grillowanymi pieczarkami. Całość posypujemy startym parmezanem.
Zdecydowanie domowy jest lepszy, chociaż te fast foodowe mają w sobie to "coś", to zakazane "coś", co sprawia, że w domu się tego nie odtworzy..
OdpowiedzUsuńAle co do zasady zgadzam się:-)