czwartek, 28 lutego 2013

Babeczki z miodem i serem feta

Słodkie babeczki z miodem, serem feta oraz kawałkami oliwek. Może niekonwencjonalne ale bardzo pyszne połączenie. Spróbujcie słodkości w greckim klimacie.

Składniki:
  • 150g sera feta
  • 100g cukru pudru
  • 2 pełne łyżki miodu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
  • 1/2 szklanki mąki (ok. 100g)
  • 100g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • oliwki Gaea, pokrojone na pół
  • brązowy cukier do posypania babeczek

  • Podgrzewamy piekarnik do 175oC.
  • Mieszamy mąkę z migdałami i proszkiem do pieczenia.
  • Rozkładamy gotową masę do foremek na babeczki i na każdą kładziemy po kilka oliwek.
  • Miksujemy ser z cukrem pudrem na jednolitą, delikatną masę. Dodajemy oliwę z oliwek.
  • Powstałą mieszankę dodajemy do naczynia w trakcie miksowania.
  • Posypujemy brązowym cukrem i pieczemy przez około 25 minut.
  • Greckie oliwki Gaea pochodzą z najlepszych gajów oliwnych z rejonu Olimpu. Są zbierane ręcznie i konserwowane w naturalny sposób bez użycia sztucznych składników. Zawierają znacznie mniej soli niż inne oliwki dostępne na rynku (5-5,5%).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz