poniedziałek, 4 lutego 2013

Ryba z grilla

Proste i smaczne danie na grilla. Szaszłyki można przygotować zarówno w plenerze jak również w domowym zaciszu.

Składniki:

  • W misce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek i natkę pietruszki.
  • Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Wyjmujemy ryby z marynaty i kładziemy na grillu.
  • Dodajemy sól i pieprz do smaku. Filety z halibuta umieszczamy w płaskim naczyniu i zalewamy marynatą tak, aby przykryła ona rybę.
  • Rozgrzewamy grill i smarujemy ruszt olejem.
  • Pieczemy przez 5 minut z każdej strony lub do momentu aż ryba będzie krucha.
  • Obok soli jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Uniwersalna przyprawa pasująca do prawie każdej potrawy. Szczypta świeżego pieprzu ożywia smak wszystkich potraw. Dzięki szczelnemu opakowaniu z młynkiem możemy mielić pieprz tuż przed podaniem potrawy na stół. Dzięki temu zachowuje on wszystkie właściwości smakowe.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uważam, że właśnie najprostsze przepisy zawsze się obronią! Szczególnie rybka jest pyszna sama w sobie, a fajne dodatki tylko świetnie dopełniają jej smak. Znalazłam świetny przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-i-salatka-z-grillowanych-szparagow-rzodkiew-z-serem-feta-i-dressingiem-z-swiezej-miety/ i przyrządzałam go już kilka razy. Wychodzi świetnie i jest bardzo efektowne. Warto zaskoczyć swoich gości i zaserwować im takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń