Proste i smaczne danie na grilla. Szaszłyki można przygotować zarówno w plenerze jak również w domowym zaciszu.
Składniki:
- 2 filety z halibuta
- 1 zmielony ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin Gaea
- bazylia
- sól Drogheria Alimentari
- pieprz Drogheria Alimentari
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- W misce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek i natkę pietruszki.
- Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
- Wyjmujemy ryby z marynaty i kładziemy na grillu.
- Dodajemy sól i pieprz do smaku. Filety z halibuta umieszczamy w płaskim naczyniu i zalewamy marynatą tak, aby przykryła ona rybę.
- Rozgrzewamy grill i smarujemy ruszt olejem.
- Pieczemy przez 5 minut z każdej strony lub do momentu aż ryba będzie krucha.
- Obok soli jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Uniwersalna przyprawa pasująca do prawie każdej potrawy. Szczypta świeżego pieprzu ożywia smak wszystkich potraw. Dzięki szczelnemu opakowaniu z młynkiem możemy mielić pieprz tuż przed podaniem potrawy na stół. Dzięki temu zachowuje on wszystkie właściwości smakowe.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa uważam, że właśnie najprostsze przepisy zawsze się obronią! Szczególnie rybka jest pyszna sama w sobie, a fajne dodatki tylko świetnie dopełniają jej smak. Znalazłam świetny przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-i-salatka-z-grillowanych-szparagow-rzodkiew-z-serem-feta-i-dressingiem-z-swiezej-miety/ i przyrządzałam go już kilka razy. Wychodzi świetnie i jest bardzo efektowne. Warto zaskoczyć swoich gości i zaserwować im takie pyszności.
OdpowiedzUsuń