Łatwe w przygotowaniu znakomite danie na każdą okazję. Pyszne pierożki w chińskim wydaniu. Bogactwo aromatu i niezwykły smak gwarantowany.
Składniki:
- 4 filiżanki (600g) mąki
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej z młynka Drogheria Alimentari
- 1/2 filiżanki (125ml) oliwy z oliwek extra virgin Gaea
- 2 krople oleju sezamowego Woh Hup
- 1/2 filiżanki (125ml) wody
- 300g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- olej do smażenia
- 1 1/2 filiżanki (80g) pociętej w paski kapusty bok choy (lub liści szpinaku)
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej z młynka Drogheria Alimentari
- 1 łyżeczka białego pieprzu z młynka Drogheria Alimentari
- 8 grzybów shitake (lub pieczarek)
- 4 łyżki miękkiego koziego sera
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki mielonego galangalu Thai Heritage
- 2 łyżeczki pasty z kolendry Thai Heritage
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Gaea
- Pozostałe okrawki wspaniale smakują jako przekąska. Wystarczy je posolić lub posypać czosnkiem i szybko podsmażyć.
- Przesiewamy 2 1/2 filiżanki mąki i sól do miski. W środku tworzymy wgłębienie.
- Zawijamy je w folię elastyczną i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
- Patelnię zdejmujemy z ognia, do grzybów dodajemy bokchoy, sery, galangal, kolendrę i jajko. Całość doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.
- Następnie smarujemy dokładnie rozmieszanym jajkiem. Każdy pierożek wypełniamy kulką farszu (ok. pełna łyżka stołowa). Dociskamy lekko brzegi „zamkniętych” już pierożków i całość oprószamy delikatnie mąką.
- Wlewamy w nie oliwę, jajko i wyrabiamy dodając stopniowo wodę, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
- W tym czasie na oliwie przesmażamy krótko czosnek i bok choy. Kapustę odkładamy na talerz. Na pozostałej oliwie smażymy przez minutę grzyby shitake.
- Gdy ciasto jest już schłodzone, dzielimy je na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy do plack a o grubości ok. 3mm i kroimy na małe pierożki (ok .6x6cm).
- Smażymy w głębokim tłuszczu przez ok. 3 minuty. Podajemy na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz