środa, 6 lutego 2013

Pierożki Bok Choy

Łatwe w przygotowaniu znakomite danie na każdą okazję. Pyszne pierożki w chińskim wydaniu. Bogactwo aromatu i niezwykły smak gwarantowany.

Składniki:
Farsz:
  • Pozostałe okrawki wspaniale smakują jako przekąska. Wystarczy je posolić lub posypać czosnkiem i szybko podsmażyć.

  • Przesiewamy 2 1/2 filiżanki mąki i sól do miski. W środku tworzymy wgłębienie.
  • Zawijamy je w folię elastyczną i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
  • Patelnię zdejmujemy z ognia, do grzybów dodajemy bokchoy, sery, galangal, kolendrę i jajko. Całość doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.
  • Następnie smarujemy dokładnie rozmieszanym jajkiem. Każdy pierożek wypełniamy kulką farszu (ok. pełna łyżka stołowa). Dociskamy lekko brzegi „zamkniętych” już pierożków i całość oprószamy delikatnie mąką.
  • Wlewamy w nie oliwę, jajko i wyrabiamy dodając stopniowo wodę, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
  • W tym czasie na oliwie przesmażamy krótko czosnek i bok choy. Kapustę odkładamy na talerz. Na pozostałej oliwie smażymy przez minutę grzyby shitake.
  • Gdy ciasto jest już schłodzone, dzielimy je na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy do plack a o grubości ok. 3mm i kroimy na małe pierożki (ok .6x6cm).
  • Smażymy w głębokim tłuszczu przez ok. 3 minuty. Podajemy na gorąco.
  • Olej sezamowy uzyskujemy w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamowych. Charakteryzuje się łagodnym, lekko orzechowym smakiem. Jest bardzo aromatyczny i skondensowany - wystarczy kilka kropel dodanych do potrawy. Uwaga: nie powinno się go podgrzewać do temperatury powyżej 70 stopni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz