poniedziałek, 25 lutego 2013

Kashimiri Curry

Danie jest kwintesencją najlepszych azjatyckich smaków. Ryż, kurczak, świeże warzywa i aromatyczne curry tworzą jedyne w swoim rodzaju połączenie.

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki zielonej pasty curry Kanokwan
  • 1 marchewka przekrojona na 4 części i w plasterki
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 mała łodyga selera naciowego pociętego na paski
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki czatneja z mango
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego Woh Hup
  • 2 łyżki oleju Carotino
  • 300g ryżu jaśminowego Smart Chef
  • mały gęsty jogurt naturalny
  • Dawkujcie curry z dużą rozwagą, ta niepozornie wyglądająca saszetka zawiera bardzo pikantną przyprawę.

  • Ryż gotujemy z 1 łyżki pasty curry. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Na dużej patelni, najlepiej typu wok, rozpuszczamy 1 łyżkę pasty curry w 150 ml wody.
  • Dodajemy mięso z kurczaka i podgrzewamy kolejne 5-6 minut.
  • Chwilę przed zdjęciem z patelni łączymy z jogurtem wymieszanym z 1 łyżki pasty curry.
  • Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy sosem sojowym.
  • Następnie dodajemy olej, pokrojoną marchewkę, cebulę i seler i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut.
  • Dodajemy czatnej z mango. Całość dokładnie mieszamy, wsypujemy ryż i dusimy przez 2-3 minuty, aż cała potrawa będzie gorąca.
  • Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.
  • Zielone curry jest mieszanką aromatycznych przypraw. Mimo że w ostrości podobne jest do curry zółtego i czerwonego to da się w nim wyczuć odrobinę słodyczy. Nadaje potrawom charakterystycznego pikantnego smaku. Jest znakomitym dodatkiem do wielu dań zwłaszcza tajksich, chińskich oraz indyjskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz