Danie jest kwintesencją najlepszych azjatyckich smaków. Ryż, kurczak, świeże warzywa i aromatyczne curry tworzą jedyne w swoim rodzaju połączenie.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki zielonej pasty curry Kanokwan
- 1 marchewka przekrojona na 4 części i w plasterki
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 mała łodyga selera naciowego pociętego na paski
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 2 łyżki czatneja z mango
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego Woh Hup
- 2 łyżki oleju Carotino
- 300g ryżu jaśminowego Smart Chef
- mały gęsty jogurt naturalny
- Dawkujcie curry z dużą rozwagą, ta niepozornie wyglądająca saszetka zawiera bardzo pikantną przyprawę.
- Ryż gotujemy z 1 łyżki pasty curry. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Na dużej patelni, najlepiej typu wok, rozpuszczamy 1 łyżkę pasty curry w 150 ml wody.
- Dodajemy mięso z kurczaka i podgrzewamy kolejne 5-6 minut.
- Chwilę przed zdjęciem z patelni łączymy z jogurtem wymieszanym z 1 łyżki pasty curry.
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy sosem sojowym.
- Następnie dodajemy olej, pokrojoną marchewkę, cebulę i seler i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut.
- Dodajemy czatnej z mango. Całość dokładnie mieszamy, wsypujemy ryż i dusimy przez 2-3 minuty, aż cała potrawa będzie gorąca.
- Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz