Mieszanka wyjątkowych smaków Azji. Makaron vermicelli, owoce morza i warzywa połączone z aromatycznym sosem. Bardzo pyszne i sycące danie.
Składniki:
- 1/2 makaronu vermicelli House of Asia
- 200 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 4 łyżki oleju Carotino
- 4 ząbki czosnku
- 250g różowych krewetek, oczyszczonych
- 1 pęczek szczypioru pocięty w 0,5 cm paski
- 1/2 selera naciowego pociętego w plastry
- 1 pomidor bez skórki, pokrojony na kawałki
- garść grzybów mun krojonych House of Asia
- 1 świeża kolendra
- 2 papryczki chilli, bez pestek
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki Tajskiej Limonki House of Asia
- 6 łyżek sosu rybnego Thai Heritage
- Przygotowujemy sos: rozcieramy czosnek z chili, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
- Gotowy makaron tniemy na mniejsze kawałki i odkładamy do miski.
- Następnie na sicie, we wrzątku zanurzamy krewetki na ok. 15 sekund. Selera blanszujemy.
- Na oleju rumienimy na złoto posiekany czosnek i przekładamy go do sałatki.
- Makaron i grzyby przygotowujemy według wskazówek na opakowaniach.
- Mięso zanurzamy na sicie we wrzącej wodzie na ok. 2 minuty, odcedzamy i przekładamy do miski.
- Do miski dodajemy grzyby, seler, szczypior i pomidora.
- Całość polewamy sosem. Mieszamy. Sałatkę podajemy w temperaturze pokojowej, obficie posypaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz