sobota, 2 lutego 2013

Sałatka vermicelli

Mieszanka wyjątkowych smaków Azji. Makaron vermicelli, owoce morza i warzywa połączone z aromatycznym sosem. Bardzo pyszne i sycące danie.

Składniki:
  • 1/2 makaronu vermicelli House of Asia
  • 200 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 4 łyżki oleju Carotino
  • 4 ząbki czosnku
  • 250g różowych krewetek, oczyszczonych
  • 1 pęczek szczypioru pocięty w 0,5 cm paski
  • 1/2 selera naciowego pociętego w plastry
  • 1 pomidor bez skórki, pokrojony na kawałki
  • garść grzybów mun krojonych House of Asia
  • 1 świeża kolendra
Sos:
  • 2 papryczki chilli, bez pestek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki Tajskiej Limonki House of Asia
  • 6 łyżek sosu rybnego Thai Heritage

  • Przygotowujemy sos: rozcieramy czosnek z chili, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
  • Gotowy makaron tniemy na mniejsze kawałki i odkładamy do miski.
  • Następnie na sicie, we wrzątku zanurzamy krewetki na ok. 15 sekund. Selera blanszujemy.
  • Na oleju rumienimy na złoto posiekany czosnek i przekładamy go do sałatki.
  • Makaron i grzyby przygotowujemy według wskazówek na opakowaniach.
  • Mięso zanurzamy na sicie we wrzącej wodzie na ok. 2 minuty, odcedzamy i przekładamy do miski.
  • Do miski dodajemy grzyby, seler, szczypior i pomidora.
  • Całość polewamy sosem. Mieszamy. Sałatkę podajemy w temperaturze pokojowej, obficie posypaną kolendrą.
  • Sok z limonki jest równowartością 15 świeżych limonek. Znakomity dodatek wielu dań z kuchni świata. Po rozcieńczeniu z wodą tworzy smaczny napój, który spożywany regularnie oczyszcza organizm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz