środa, 20 lutego 2013

Sałatka z krewetkami i awokado

Bardzo smaczna i lekka sałatka. Owoce morza i awokado to zadziwiająco dobre połączenie a ostre papryczki nadają całości odpowiedniego charakteru.

Składniki
  • 16 średnich krewetek obranych z pancerzyków
  • 2 miękkie owoce awokado
  • świeża, posiekana kolendra
  • oliwa z oliwek extra virgin Gaea
  • papryka jalapeno krojona La Costena pocięta na ćwiartki
Sos:
  • Ostrość tego dania zależy od ilości dodanych papryczek. Uważajcie żeby nie przesadzić.

  • Mieszamy razem: pastę z fasoli, śmietanę, żółty ser i kawałki papryki jalapeno.
  • Następnie, tak przygotowane placki, podgrzewamy na gorącej patelni do momentu, aż się zarumienią.
  • Powstałą masę rozsmarowujemy na połowie każdego placka i przykrywamy „wolną” połową.
  • Podajemy polane sosem salsa i posypane dymką. Pycha!
  • Jalapeno to papryczka chili najczęściej używana w Meksyku i USA. Swoją popularność zawdzięcza umiarkowanej ostrości i mięsistej konsystencji. Można nią zagęścić rozmaite sosy i dipy lub na jej bazie przygotować fantastyczne nadzienie np. do burrito.

1 komentarz: