Pyszne danie w indyjskim stylu. Bogata kompozycja smaków i aromatów. Bardzo proste w przygotowaniu i pożywne. Sprawdzi się przy każdej okazji.
Składniki:
- 2 łykżi sosu sojowego ciemnego Woh Hup
- 2 posiekane cebule
- 500g piersi z kurczaka
- 2 łyżki pasty garam masala
- 2 cm startego świeżego imbiru
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 jabłka
- garść rodzynek
- 1 gęsty jogurt naturalny
- żurawina i dymka
- Kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy 1 łyżką sosu sojowego.
- Redukujemy ogień. Wrzucamy imbir, czosnek, pozostały sos sojowy, pastę garam masala i rodzynki. Całość dusimy pod przykryciem 2-3 minuty.
- Przed podaniem danie mieszamy z jogurtem oraz posypujemy żurawiną i dymką. Serwujemy z ryżem.
- Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso i dalej smażymy 4-5 minut.
- Wsypujemy jabłka pocięte w cienkie plasterki oraz kilka łyżek wody i dalej dusimy przez ok. 10 minut.
Pięknie wyglądają te intensywne kolory ;)
OdpowiedzUsuń