sobota, 23 lutego 2013

Curry z kurczaka z jabłkami

Pyszne danie w indyjskim stylu. Bogata kompozycja smaków i aromatów. Bardzo proste w przygotowaniu i pożywne. Sprawdzi się przy każdej okazji.

Składniki:
  • 2 łykżi sosu sojowego ciemnego Woh Hup
  • 2 posiekane cebule
  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki pasty garam masala
  • 2 cm startego świeżego imbiru
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • garść rodzynek
  • 1 gęsty jogurt naturalny
  • żurawina i dymka

  • Kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy 1 łyżką sosu sojowego.
  • Redukujemy ogień. Wrzucamy imbir, czosnek, pozostały sos sojowy, pastę garam masala i rodzynki. Całość dusimy pod przykryciem 2-3 minuty.
  • Przed podaniem danie mieszamy z jogurtem oraz posypujemy żurawiną i dymką. Serwujemy z ryżem.
  • Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso i dalej smażymy 4-5 minut.
  • Wsypujemy jabłka pocięte w cienkie plasterki oraz kilka łyżek wody i dalej dusimy przez ok. 10 minut.
  • Sos sojowy ciemny powstaje w procesie 9 miesięcznej, fermentacji ziaren soi. Posiada bogaty smak i subtelny aromat. Dzięki ciemnej barwie nadaje potrawom złocistego koloru. Polecamy jako dodatek smakowy do zup i makaronów.

1 komentarz: