sobota, 16 lutego 2013

Szaszłyki wegetariańskie

Danie smaczne, niezwykle zdrowe i proste zarazem. Można dowolnie stosować kombinacje własnych ulubionych warzyw.

Składniki:
  • papryka w różnych kolorach
  • średnie pieczarki
  • ogórek lub cukinia
  • cebula czerwona i biała
  • pomidory
Marynata:

  • Pieczarki dokładnie myjemy i obcinamy nóżkę.
  • Cebulę i ogórka kroimy w niezbyt cienkie plastry.
  • Nadziewamy naprzemiennie na patyczki.
  • Szaszłyki zanurzamy w marynacie obracając je co jakiś czas. Marynujemy przez 15-20 minut.
  • Paprykę kroimy w kwadraty (mniej więcej wielkości pieczarek).
  • Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na kawałki odpowiedniej wielkości.
  • Oliwę z oliwek Gaea mieszamy z jasnym sosem sojowym Wuh-Hup i octem w proporcjach 3:1. Dla smaku dodajemy zioła i pieprz
  • Grillujemy polewając od czasu do czasu marynatą.
  • Jasny sos sojowy powstaje w procesie fermentacji ziaren soi trwającym do 6 miesięcy. Dzięki takiemy procesowy uzyskał wspaniały, bogaty smak i pełny aromat. Znakomicie podkreśla smak potraw kuchni azjatyckiej. Jest doskonałym dodatkiem do dań z drobiu, ryb i owoców morza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz