Bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny włoski deser. Dzięki agarowi przygotowanie zajmie wam kilkanaście minut. Pyszny o każdej porze roku.
Składniki:
- 500 ml śmietany 36%
- 250 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 90g miałkiego cukru (1/3 kubka)
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 2 1/4 łyżeczki agaru
- tłuszcz do wysmarowania misek
- Panna Cotta znakomicie smakuje ze świeżymi owocami. Sezonowe owoce pozwolą cieszyć się tym deserem przez cały rok.
- Śmietanę, mleko i agar dokładnie wymieszać w garnku.
- Następnie przelać przez sitko do wysmarowanych tłuszczem (bezzapachowym i smakowym) misek.
- Dodać cukier, sok z pomarańczy oraz pokrojoną laskę wanilii, podgrzać do temp. 90oC ciągle mieszając.
- Odstawić do zastygnięcia na ok. 15 minut w temperaturze pokojowej.
- Agar Agar jest produktem w 100% pochodzenia roślinnego. Zazwyczaj jest bezbarwny (może mieć lekko słomkowy kolor). Nie zmienia smaku przygotowywanych potraw dlatego jest znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów i galaretek. Zastyga w temperaturze pokojowej. Wystarczy poczekać 15 minut. W odróżnieniu do żelatyny agar można powtórnie rozpuścić, doprawić (dosłodzić) i ponownie pozostawić do zastygnięcia.
ten agar mnie zaciekawił muszę go kupić i wypróbowac
OdpowiedzUsuń