niedziela, 24 lutego 2013

Biriani

Pyszne danie w indyjskim stylu. Bogata kompozycja smaków i aromatów. Bardzo proste w przygotowaniu i pożywne. Sprawdzi się przy każdej okazji.

Składniki:
  • 0,5 łyżki żółtej pasty curry Kanokwan
  • 300g ryżu jaśminowego Smart Chef
  • 2 liście laurowe
  • 1 filiżanka mrożonego groszku
  • 2 filiżanka i pociętych drobno: marchewki, selera i pora
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • Dawkujcie curry z dużą rozwagą, ta niepozornie wyglądająca saszetka zawiera bardzo pikantną przyprawę.

  • Pastę curry mieszamy z niewielką ilością wody i wlewamy do ryżu.
  • Gotowe danie mieszamy delikatnie z jogurtem. Podajemy gorące.
  • Dalej ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, z dwoma odstępstwami: 1) gdy woda się zagotuje dodajemy liście, groszek i warzywa. 2) kiedy w ryżu pojawią się „dziurki”, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek.
  • Żółte curry stanowi połączanie aromatycznych przypraw, czosnku oraz trawy cytrynowej. Nadaje potrawom charakterystycznego pikantnego smaku. Jest znakomitym dodatkiem do wielu dań zwłaszcza tajskich, chińskich oraz indyjskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz