Aromatyczne połączenie świeżych warzyw oraz podsmażanego makaronu vermicelli. Dzięki wysokiej temperaturze i krótkiemu czasowi smażenia wszystkie składniki zachowały swoje naturalne właściwości.
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 2 cukinie
- 4 niewielkie cebule
- 115g zielonej fasolki
- 115g makaronu vermicelli House of Asia
- Olej carotino do głębokiego smażenia
- 1 plaska łyżeczka startego imbiru Thai Heritage
- 1 papryczka chili
- 115g grzybów shiitake House of Asia pokrojonych w cienkie paski
- Kilka liści kapusty pekińskiej posiekanych
- 75g kiełków fasoli
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego House of Asia
- 1 łyżka białego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki świeżej kolendry
- Marchewkę i cukinię kroimy w około 7 cm paseczki. Cebule siekamy w kawałki podobnej wielkości. Fasolkę kroimy w krótkie paski.
- Ponownie podgrzewamy olej. Następnie dodajemy fasolę i podsmażamy przez 2-3 minuty.
- Dodajemy makaron i kolendrę i dokładnie mieszamy uważając, aby nie połamać za bardzo makaronu. Podajemy ciepłe.
- Makaron tniemy w kawałki około 7,5 cm długości. Do woka wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją do około 180 stopni. Przez około 1-2 minuty podsmażamy garść makaronu do momentu aż stanie się chrupiący a następnie wyjmujemy na papierowy ręcznik. Odlewamy część oleju pozostawiając około 30 ml.
- Dodajmy imbir, chili, grzyby, marchew i cukinie i smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy kapustę pekińską, kiełki i cebulę. Smażymy całość przez około 1 minutę a następnie dolewamy sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Smażymy przez 30 minut ciągle mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz