czwartek, 31 stycznia 2013

Sushi na słodko

Japońskie sushi w wersji na słodko? Czemu nie. Bardzo dekoracyjne i niezwykle pyszne danie. Spodoba się zarówno dzieciom jak i dorosłym. Smacznego.

Składniki: Sos: Świeże owoce
  • mango
  • borówki amerykańskie
  • truskawki
  • winogrona
  • Można również wykorzystać foremki o różnych fantazyjnych kształtach. Pamiętajmy by kęsy ryżu nie były zbyt duże.

  • Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu z tą różnicą, że zamiast połowy wody dodajemy mleczko kokosowe.
  • Owoce myjemy i dzielimy na części (truskawki i mango tniemy w plastry, winogrona na pół).
  • Górę smarujemy cienką warstwą konfitury, a na nią kładziemy wybrany owoc lub owoce. Niebiańsko pyszne!
  • Czekamy, aż ryż ostygnie i doprawiamy go sosem z mleczka i cukru.
  • Porcję ryżu układamy w zwilżonej wodą dłoni i nadajemy jej kształt małego wrzeciona lub płaskiej kulki.
  • Mleczko kokosowe o lekkiej konsystencji i neutralnym, niesłodkim smaku kokosa. Znakomity i pożywny napój uzyskuje się z esencji miąższu a nie płynu. Mleczko wspaniale wzbogaca smak sosów, deserów, ciast i drinków.

3 komentarze:

  1. sushi nie lubię, ale taką wersję chętnie bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pomysłowe. uwielbiam sushi, ale owocowego nie jadłam :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja :) Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń