środa, 9 stycznia 2013

Yakitori japoński szaszłyk

Potrawę klasyczną w Japonii wzbogaciliśmy smakami i aromatami Europy tworząc przepyszną całość.

Składniki: sos
  • W Yakitori, nawet w wersji fusion, szczegółnie ważne jest zachowanie hamonii i estetyki składników. Powinny tworzyć „spójny obrazek”.

  • Grzyby przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu.
  • Warzywa tniemy na równej wielkości kawałki.
  • Grillujemy polewając sosem.
  • Przygotujemy sos mieszając składniki.
  • Składniki nadziewamy na patyczki starannie je układając.
  • Shiitake - jedne z najbardziej popularnych grzybów Azji. Cenione za piękny leśny zapach i unikalny smak. Idealne do dań z makaronem i zapiekanek. Dodane do kanapki fantastycznie ją urozmaicą.

2 komentarze:

  1. Jeszcze nie jadłam nigdy tych grzybów, ciekawe jaki mają posmak. Muszę kiedyś je spróbować :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przy okazji :)http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. No grzyby Shitake jadłam parę razy ale tylko w japońskiej restauracji,chętnie wypróbuję ich w Twojej wersji ! Zapraszam również do mnie :) ( tak przy okazji ) http://littlepinthekitchen.wordpress.com/ Moje początki , ale się rozkręcę :)

    OdpowiedzUsuń