Potrawę klasyczną w Japonii wzbogaciliśmy smakami i aromatami Europy tworząc przepyszną całość.
Składniki:
- Grzyby shiitake House of Asia
- Papryka
- Szalotka
- Por
- 5 łyżek sosu sojowego Yamasa
- 1 łyżeczka sosu worcestershire L&P
- kilka kropel sosu Louisiana Gold
- 4 łyżki białego octu Mazzetti
- Brązowy cukier 2 łyżki
- Sok z 1 mandarynki
- 1 łyżka mielonego imbiru Thai Heritage
- W Yakitori, nawet w wersji fusion, szczegółnie ważne jest zachowanie hamonii i estetyki składników. Powinny tworzyć „spójny obrazek”.
- Grzyby przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu.
- Warzywa tniemy na równej wielkości kawałki.
- Grillujemy polewając sosem.
- Przygotujemy sos mieszając składniki.
- Składniki nadziewamy na patyczki starannie je układając.
Jeszcze nie jadłam nigdy tych grzybów, ciekawe jaki mają posmak. Muszę kiedyś je spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie przy okazji :)http://kuchareczkamala.blogspot.com
No grzyby Shitake jadłam parę razy ale tylko w japońskiej restauracji,chętnie wypróbuję ich w Twojej wersji ! Zapraszam również do mnie :) ( tak przy okazji ) http://littlepinthekitchen.wordpress.com/ Moje początki , ale się rozkręcę :)
OdpowiedzUsuń