poniedziałek, 28 stycznia 2013

Makaron soba z shiitake

Połączenie znakomitych chińskich grzybów z japońskim makaronem oraz włoskimi suszonymi pomidorami. Wyśmienita mieszanka kulturowa.

Składniki:
Sos:

  • Grzyby moczymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączamy, pozbawiamy nóżek i kroimy w paski.
  • Rozgrzewamy wok i smażymy czosnek oraz shiitake aż grzyby będę miękkie (1 - 2 minuty).
  • Dodajemy pozostałe składniki sałatki. Całość przed podaniem schładzamy w lodówce.
  • Gotujemy makaron, po czym przelewamy zimną wodą, przekładamy do miski i skrapiamy olejem sezamowym.
  • Łączymy wszystkie elementy sosu i dokładnie mieszamy.
  • Shiitake to jedne z trzech najpopularniejszych azjatyckich grzybów. Wzbogacają tradycyjne azjatyckie dania. Nadają potrawie leśnego aromatu. Są znakomitym dodatkiem do dań z makaronem czy zapiekanek. Po uprzednim namoczeniu znakomicie nadają się jako dodatek do kanapek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz