Tajska zupa z kokosowym aromatem i kurczakiem. Jedno z popularniejszych dań kuchni tajskiej. Łatwa w przygotowaniu i bardzo aromatyczna. Polecamy.
Składniki:
- 400ml mleczka kokosowego A-tip
- 1 łyżka czerwonej pasty curry Thai Heritage
- 200g piersi z kurczaka
- 100g pieczarek
- 100ml wody
- 1 kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej Thai Heritage
- 1 łyżeczka mielonego imbiru Thai Heritage
- 1 łyżka sosu rybnego Thai Heritage z 1 łyżeczką cukru
- Mięso kroimy w paski, a pieczarki w ćwiartki. Wodę i mleczko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę curry.
- Zupę doprawiamy imbirem, trawą oraz sosem rybnym z cukrem.
- Po chwili wrzucamy mięso oraz pieczarki i gotujemy przez ok. 8 minut.
- Danie podajemy posypane świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz