Pyszny świeży łosoś, grzyby i aromatyczny ryż z kurkumą. Dodatek słodkiego sosu sojowego nadaje całości oryginalnego smaku. Smacznego.
Składniki:
- 2 filety z łososia
- 4 łyżki słodkiego octu ryżowego PRB
- sok z 1 mandarynki
- 1 tacka grzybów shiitake House of Asia
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego PRB
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka Kurkumy House of Asia
- 1 szalotka
- Namaczamy grzyby według wskazówek na opakowaniu.
- Powstałym sosem nacieramy łososia i odstawiamy na 1/2 godziny.
- Na patelni podgrzewamy sos sojowy, 2 łyżki wody i masło a następnie dusimy w nich shiitake z szalotką.
- Danie podajemy gorące z ryżem, ugotowanym z kurkumą.
- Mieszamy ocet z sokiem z mandarynki.
- Szalotkę siekamy, grzyby kroimy w paski.
- Smażymy łososia.
Ogólnie sam łosoś to jest taka ryba, że moim zdaniem można ją łączyć dosłownie ze wszystkim. Jestem zdania, że doskonale także sprawdzają się przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ i ja właśnie bardzo chętnie tam zaglądam po nowe inspiracje.
OdpowiedzUsuń