Satay to nazwa sosu sporządzonego na bazie orzeszków arachidowych oraz tajskich ziół. To również nazwa dania: szaszłyków popularnych w południowo-wschodniej Azji, głownie w Tajlandii i Malezji.
Składniki:
- 1 sos satay Thai Heritage
- 1 pierś z kurczaka
- 350g tajskiego ryżu jaśminowego Smart Chef
- ogórek
- mieszanka kiełków
- szalotka
- biała rzodkiew
- 3 łyżki octu ryżowego Thai Heritage
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka słodkiego sosu chili Thai Heritage
- Sos satay jest sosem bardzo uniwersalnym dla smakoszy. Możemy go dosłodzić miodem lub "doostrzyć" chili.
- Mięso kroimy w cienkie, podłużne paski.
- Każdy z kawałków mięsa zawijając nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy.
- Zalewamy wymieszanymi składnikami sosu i odstawiamy na 15 minut.
- Nacieramy połową sosu satay i odstawiamy na chwilę do zamarynowania.
- Przygotowujemy sałatkę tnąc warzywa na cieniutkie, podłużne paski.
- Danie podajemy z sałatką, ryżem jaśminowym i pozostałym sosem satay w formie dipu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz