piątek, 5 października 2012

Meksykańska zapiekanka

Ziemniak na świecie uważany jest za świetne warzywo. Idealnie komponuje się z ostrymi dodatkami. To tanie, ale bardzo pożywne i efektowne danie. Możemy się pochwalić naszą kreatywnością przed znajomymi.

Składniki:
  • 8 krążków papryki jalapeno La Costena
  • 1 pasta z fasoli pinto La Costena
  • kawałek żółtego sera
  • 4 ziemniaki
  • 4 gałązki dymki razem z cebulkami
  • duża śmietana 18%
  • duży pomidor
  • natka pietruszki
  • Można podawać w porcjach indywidualnych lub jako jedną dużą zapiekankę.

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy na półtwardo, studzimy.
  • Dymkę i jalapeno siekamy. Ser ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy do masy śmietanowej.
  • Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na dnie rozsmarowujemy cienką warstwę masy.
  • Zalewamy pozostałą masą. Na wierzchu posypujemy startym serem i układamy pokrojony w plastry pomidor.
  • Zapiekankę podajemy posypaną obficie natką pietruszki.
  • Śmietanę mieszamy z pastą z fasoli.
  • Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki.
  • Plasterki ziemniaków ustawiamy w rzędach, półpionowo (jak owoce w tartach).
  • Całość zapiekamy przez ok. 20 minut w 180°C.
  • Pinto to jedna z najpopularniejszych odmian fasoli w Ameryce Łacińskiej. Przygotowana z niej pasta ma intensywny, lekko mączny smak, któremu ostrości dodaje cebula i papryka chilli. To doskonały dodatek do farszy, dipów, sals oraz tradycyjnych dań meksykańskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz