Ziemniak na świecie uważany jest za świetne warzywo. Idealnie komponuje się z ostrymi dodatkami. To tanie, ale bardzo pożywne i efektowne danie. Możemy się pochwalić naszą kreatywnością przed znajomymi.
Składniki:
- 8 krążków papryki jalapeno La Costena
- 1 pasta z fasoli pinto La Costena
- kawałek żółtego sera
- 4 ziemniaki
- 4 gałązki dymki razem z cebulkami
- duża śmietana 18%
- duży pomidor
- natka pietruszki
- Można podawać w porcjach indywidualnych lub jako jedną dużą zapiekankę.
- Ziemniaki obieramy, gotujemy na półtwardo, studzimy.
- Dymkę i jalapeno siekamy. Ser ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy do masy śmietanowej.
- Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na dnie rozsmarowujemy cienką warstwę masy.
- Zalewamy pozostałą masą. Na wierzchu posypujemy startym serem i układamy pokrojony w plastry pomidor.
- Zapiekankę podajemy posypaną obficie natką pietruszki.
- Śmietanę mieszamy z pastą z fasoli.
- Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki.
- Plasterki ziemniaków ustawiamy w rzędach, półpionowo (jak owoce w tartach).
- Całość zapiekamy przez ok. 20 minut w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz